Abbas Trumpu: Preseljenje Ambasade u Jerusalem pogubno

'Preseljenje Ambasade imalo bi kobne posljedice za mirovni proces', tvrdi Abbas (Arhiva)

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas upozorio je u pismu američkom predsjedniku Donaldu Trumpu da bi preseljenje Ambasade SAD-a u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalem imalo “kobne” posljedice u regiji, objavila je službena palestinska novinska agencija Wafa.

“Preseljenje Ambasade imalo bi kobne posljedice za mirovni proces, na rješenje sa dvije države te stabilnost i sigurnost čitave regije”, poručio je Abbas.

On je pisao i drugim čelnicima, pa tako i čelnicima Rusije, Kine i Evropske unije, pozivajući ih da ne “štede napore” kako bi spriječili to preseljenje.

Status Jerusalema

Trump je u predizbornoj kampanji obećao da će priznati Jerusalem kao izraelsku prijestonicu i da će Ambasadu SAD-a iz Tel Aviva premjestiti u Jerusalem. Tako bi prekinuo sa dosadašnjom politikom SAD-a, kakvu vodi i većina međunarodne zajednice.

Izrael smatra čitav Jerusalem svojom nedjeljivom prijestonicom, pa tako i njen istočni dio, gdje većinom žive Palestinci i koji je Izrael okupirao 1967. i zatim anektirao. Tu aneksiju međunarodna zajednica nikad nije priznala. Palestinci žele da Istočni Jerusalem bude prijestonica njihove države, koju žele stvoriti.

Status Jerusalema jedno je od najtežih pitanja u rješavanju izraelsko-palestinskog sukoba.

Izrael je sklon Trumpovom prijedlogu i dosad je neuspješno pozivao američke predsjednike da premjeste Ambasadu u Jerusalem.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO