Njemački vicekancelar: Zatvarati salafističke džamije

U Njemačkoj je proteklih nekoliko godina povećan broj salafista, navodi agencija Reuters (Reuters)

Džamije u Njemačkoj, koje vode ultrakonzervativni salafisti, moraju biti zabranjene, njene zajednice razbijene, a njihovi imami protjerani, izjavio je njemački vicekancelar Sigmar Gabriel, inače izraziti kritičar kancelarke Angele Merkel.

„Po tom pitanju, zalažem se za nultu toleranciju“, rekao je Gabriel za magazin Spiegel.

On je to izjavio nakon što je upitan kako komentira činjenicu kako je Tunižanin Anis Ameri, koji je ubio 12, a povrijedio 50 osoba u napadu na božićnom vašaru u Berlinu, bio u kontaktu sa salafistima koji su širili govor mržnje.

Protjerivanje imama

Odgovornost za napad u Berlinu preuzela je oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL), a Gabriel navodi kako je za dalje mjere kako bi se spriječili novi napadi ove grupe.

„Džamije salafista moraju biti zabranjene, te zajednice razbijene, a imami protjerani – što je prije moguće“, rekao je Gabriel u intervjuu za Spiegel.

„Svi oni koji ohrabruju nasilje ne smiju uživati zaštitu slobode izražavanja vjere. Ako smo ozbiljni oko borbi protiv islamizma i terorizma, onda moramo voditi i kulturalnu borbu.“

U Njemačkoj je proteklih nekoliko godina povećan broj salafista, navodi agencija Reuters.

Šef obavještajne agencije je u novembru prošle godine britanskoj agenciji rekao kako njegova služba procjenjuje kako „u Njemačkoj ima oko 40.000 islamista, među kojima 9.200 salafista“.

Izvor: Agencije