Michelle Obama: SAD pripada mladima otkud god bili

Michelle Obama, SAD
U emotivnom govoru, Michelle Obama je kazala da joj je titula prve dame bila najveća čast u životu (EPA)

Supruga američkog predsjednika Michelle Obama poručila je mladim Amerikancima da se ne boje budućnosti već da se za nju bore, javljaju u subotu agencije o vrlo emotivnom oproštajnom govoru, u kojem je također kazala da joj je titula prve dame bila najveća čast u životu.

Tijekom govora u Istočnoj sobi Bijele kuće, koji je održala okružena prosvjetarima, administratorima i učenicima, Michelle Obama se usredotočila na mlade ljude u publici i diljem nacije, uz poruku da zemlja pripada njima.

Nakon osam godina u Bijeloj kući, 52-godišnja Michelle će je napustiti 20. siječnja zajedno sa suprugom, nakon što Donald Trump prisegne za novog predsjednika SAD-a.

“Poručujem svim mladim ljudima u ovoj prostoriji i onima koji gledaju, znajte da ova zemlja pripada vama, svima vama, bilo kojeg podrijetla i iz svih slojeva društva”, kazala je Michelle Obama u govoru u istočnoj sobi Bijele kuće.

Zahvala pedagozima i prosvjetarima

Pohvalila je rad školskih pedagoga diljem SAD-a i prosvjetarima pripisala zasluge za pružanje pomoći mladima da postignu što bolje rezultate.

“I nema boljeg načina da privedem kraju svoje vrijeme kao prva dama nego proslavom sa svima vama. Zbog toga želim završiti govor jednostavnim – hvala vam. Hvala vam zbog svega što radite za našu decu i zemlju. Bila mi je najveća čast u životu to što sam bila vaša prva dama. I nadam se da sam vas učinila ponosnim”, istaknula je ona.

Kao prva dama, podsjećaju agencije, Michelle Obama se u javnosti angažirala na promicanju zdravih stilova života, obrazovanju za djevojčice i potpori obiteljima pripadnika američke vojske.

No, najveći utjecaj je imala na manjine, žestoko kritiziravši Trumpa zbog verbalnih napada na useljenike i posebice muslimane tijekom utrke za Bijelu kuću.

“Ako ste vi ili vaši roditelji useljenici znajte da ste dio ponosne američke tradicije”, kazala je Obama, dodavši da je uz “predan rad i dobro obrazovanje sve moguće, pa čak postati i predsjednik”.

Raznolikost vjera, nastavila je Michelle, također je velika američka tradicija, ističući publici da ih Amerikancima upravo čini ta “naša raznolikost”.

U svom govoru je poručila da nitko ne može slobodu uzeti zdravo za gotovo već da svatko mora odraditi svoj posao kako bi se “te slobode zaštitile i očuvale”.

‘Predvodite primjerom i s nadom’

“Stoga nemojte biti preplašeni, ne bojte se, budite usredotočeni, odlučni (…) predvodite primjerom i s nadom, nikada strahom”, kazala je Michelle Obama, kako prenosi Hina.

Osvrnula se i na one koji nemaju mnogo novca i podsjetila da su ona i predsjednik Barack Obama također bili u sličnoj situaciji. Zaključila je kako je uz naporan rad i dobro obrazovanje sve moguće, zaključila je Mišela Obama, prenosi Tanjug Glas Amerike. 

Prema najnovijem istraživanju javnog mišljenja, 72 posto Amerikanaca ima dobro mišljenje o prvoj dami, no unatoč svom zvjezdanom statusu Michelle Obama nema političkih ambicija.

Njezin suprug je u prije nekoliko dana kazao da se ona “nikada neće upustiti u predsjedničku utrku” jer, iako je talentirana i ima sjajan odnos s američkim narodom, “ja se često šalim da je preosjetljiva da bi bila u politici”.

Izvor: Agencije