Trump odabrao Coatsa za nacionalnog obavještajnog direktora

Dan Coats bio je i američki ambasador u Njemačkoj za vrijeme republikanskog predsjednika Georgea W. Busha (Reuters)

Novoizabrani predsjednik Donald Trump odabrao je bivšeg senatora Dana Coatsa za svog nacionalnog obavještajnog direktora, rekla su dva visoka tranzicijska dužnosnika, dok nastoji ostvariti utjecaj na američku obavještajnu zajednicu, koju često kritizira.

Službena objava očekuje se ove sedmice dok Trump odlučuje o nekima od preostalih važnih mjesta koja mora popuniti u okviru priprema za preuzimanje Bijele kuće 20. januara.

Coats (73) tradicionalni je konzervativac iz Indiane, koji je upravo završio šestogodišnji mandat u Senatu SAD-a. Bio je i američki ambasador u Njemačkoj za vrijeme republikanskog predsjednika Georgea W. Busha.

Trump je opetovano izražavao dvojbe o procjeni američke obavještajne zajednice da je Rusija imala svoje prste u hakiranju tokom predsjedničke kampanje.

Popravljanje odnosa s obavještajnom zajednicom

On bi u petak trebao biti informiran o nalazima obavještajne zajednice o toj temi od visokih američkih dužnosnika u Tornju Trump u New Yorku.

Neki američki obavještajni dužnosnici pozdravili su odabir Coatsa rekavši kako se nadaju da je njegovo imenovanje znak da Trump nastoji popraviti odnose s obavještajnom zajednicom nakon mjeseci sporenja o njenoj procjeni da je Rusija nastojala hakiranjem utjecati na predsjedničke izbore 2016. godine.

Jedan je dužnosnik, uz uvjet da ostane neimenovan, rekao kako se isto tako nada da će, ako bude potvrđen, Coats moći dogovoriti ono što je nazvao “primirjem” između obavještajne zajednice i Trumpovog odabranika za savjetnika za nacionalnu sigurnost, bivšeg direktora Odbrambene obavještajne agencije, penzionisanog general-pukovnika Mikea Flynna, koga je otpustio sadašnji obavještajni direktor James Clapper.

Izvor: Agencije


Povezane

Šef Centralne obavještajne agencije John Brennan kaže da je od suštinske važnosti za globalnu stabilnost da Washington i Moskva poboljšaju odnose.

Published On 05 Jan 2017
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO