Nikolić: Do mene ne dopiru Izetbegovićeve poruke

Nikolić kaže da Izetbegović dolazi u Novi Pazar, a da se nikome u Srbiji nije javljao (Tanjug)
Nikolić kaže da Izetbegović dolazi u Novi Pazar, a da se nikome u Srbiji nije javljao (Tanjug)

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić najavio je u petak da ide u Banju Luku na proslavu Dana RS-a i da pozivi bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića da o tome razmisli nisu doprli do njega.

Izetbegović je ranije pozvao Nikolića da razmisli o dolasku u Banju Luku na proslavu Dana Republike Srpske, najavljenu za ponedjeljak.

Ocijenivši da je problem Izetbegovića to što misli da predstavlja Bosnu i Hercegovinu i da, ako s njim nema dogovora, nema dogovora sa Bosnom i Hercegovinom, predsjednik Srbije Nikolić istakao je da je Bosna i Hercegovina država koju voli, prenosi Tanjug.

To je, kako je rekao, država uz čije je postojanje odrastao dodavši da je ne može mrziti kad je u njoj toliko Srba i pripadnika drugih naroda koji su dobro živjeli i zajedno ustali na Carevinu.

Podsjetio je da se organizacija koja je izvela atentat na austrougarskog prestolonasljednika zvala “Mlada Bosna”, a ne “Mlada Srbija” ili “Mlada Hrvatska” ili drugačije.

U toj Bosni i Hercegovini, kako podvlači, treba uvažavati stavove oba entiteta, sva tri naroda, a Srbija ima dejtonsko pravo i obavezu da sarađuje s entitetom Republika Srpska, a on kao predsjednik ima ustavnu obavezu da brine o Srbima gdje god se nalazili.

Dolazak u Novi Pazar

Nikolić je rekao da je 25 godina proteklo otkad je RS postao entitet i da to treba proslaviti.

Građani su na referendumu donijeli odluku o proslavi Dana RS-a, a o tome se ne pita, kako je naglasio, ni Bakir, a ni on.

“Ako misli da mi je želja veća da budem prijatelj sa njim od interesa da budem prijatelj Srba, onda se grdno vara”, poručio je Nikolić.

Podsjetio je da je Izetbegović dolazio u Novi Pazar, a da se nikome u Srbiji nije javljao.

“Prošli put sam prihvatio njegov savet dat bez moje molbe, neku vrstu pretnje, kada je rekao da nisam dobrodošao. Ako i sada bude rekao da nisam dobrodošao, treba da razmisle u BiH da jedan čovek, čiji uticaj je sve manji, pokušava da odlučuje kakvi su odnosi dve zemlje. Važnije je da sarađuju dve države od dva funkcionera”, rekao je predsjednik Srbije.

Nikolić je poručio Izetbegoviću da bi, nakon onoga što je srbijanski premijer Aleksandar Vučić doživio na komemoraciji u Potočarima, “trebalo da se pokrije ušima”.

“Hvala mu lepo što me opominje, ali do mene to ne dopire”, zaključio je on.

‘Ne bih bio protivkandidat Vučiću’

Nikolić je izjavio da bi ga iznenadila kandidatura premijera Aleksandra Vučića za šefa države, ali mu, kaže, nikada ne bi bio protivkandidat.

“Iznenadio bih se iz više razloga. Čovek koji je za četiri godine podigao Srbiju ne verujem da bi lako odstupio od posla premijera, u kojem može za naredne četiri godine imati još uspeha. Vladu treba voditi sa tom energijom”, rekao je NIkolić novinarima nakon unošenja badnjaka u zgradu Generalnog sekretarijata.

Dodao je da ne bi bio kandidat ako ne dobije podršku Srpske napredne stranke.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO