Mediji: Netanyahu drugi put ispitan u policiji

Istraga se vodi zbog poklona koje je, navodno, Netanyahu primao od poslovnih ljudi (Reuters)

Izraelska policija drugi je put u sedam dana ispitala premijera Benjamina Netanyahua u vezi s poklonima koje je, navodno, nezakonito primao od bogatih poslovnih ljudi, pišu izraelski mediji.

Policija i Netanyahuov kabinet nisu htjeli komentirati te informacije. Mediji su izvijestili da su istražitelji u četvrtak popodne stigli u premijerovu rezidenciju u centru Jerusalema radi drugog saslušanja, nakon onoga u ponedjeljak, koje je trajalo oko tri sata.

Istraga se vodi zbog poklona koje je, navodno, Netanyahu primao od poslovnih ljudi, saopćilo je Ministarstvo pravosuđa u ponedjeljak, bez drugih pojedinosti.

Ukupnu vrijednost darova mediji procjenjuju na desetine hiljada dolara.

Premijer odbacuje optužbe

Glasila su istovremeno izvijestila i o drugoj istrazi, pokrenutoj zbog ozbiljne sumnje u korupciju, ne navodeći druge detalje.

Ove istrage podstakle su pitanja o mogućnosti da Netanyahu, bez suparnika na političkoj pozornici, bude optužen i prisiljen na ostavku. 

On odlučno odbija sve optužbe za nezakonito postupanje, ponavljajući da “od toga neće biti ništa jer u tome nema ničega”. Optužuje svoje protivnike i dio medija da ga žele srušiti.

Netanyahu (67) na premijerskoj je dužnosti od 2009, nakon prvog mandata od 1996. do 1999. godine. Na vlasti je već više od deset godina i mogao bi srušiti historijski rekord Davida Ben-Guriona, osnivača izraelske države, po dužini vlasti ako mandat dovede do kraja u novembru 2019.

Izvor: Agencije