Biden poručio Trumpu: Vrijeme je da odrasteš

Trump će razgovarati s predstavnicima obavještajnih službi o navodima da se Rusija miješala u američke izbore (Reuters)

Američki potpredsjednik Joe Biden poručio je novoizabranom predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu da odraste, kritizirajući prije svega njegove komentare na račun obavještajnih službi.

Trump bi u petak trebao imati sastanak s predstavnicima obavještajnih službi o navodima da se Rusija miješala u američke predsjedničke izbore.

“Potpuno je nepromišljeno da predsjednik nema povjerenja, da nije spreman saslušati bezbroj službi – od sigurnosnih službi do CIA-e”, rekao je Biden.

Hakiranje dio sistematske kampanje

Tvrdi da je ideja da Trump zna više nego obavještajne službe isto kao reći “Ja znam više o fizici nego moj profesor”.

“Nisam pročitao knjigu, samo znam da znam više. Odrasti, Trumpe, vrijeme je da budeš odrasla osoba, sad si predsjednik. Vrijeme je da uradiš nešto. Pokaži nam šta možeš”, dodao je Biden, koji je Trumpa nazvao “dobrim čovjekom”.

Potpredsjednik SAD-a rekao je i da je pročitao izvještaj obavještajnih službi, ocijenivši da taj izvještaj pokazuje detalje o tome da su “Rusi pokušali utjecati na američki izborni proces i diskreditirati ga”.

On je dodao da je hakiranje bilo dio sistemske kampanje kako bi se umanjio utjecaj Trumpovog protivkandidata Hillary Clinton, kao i da je bilo rasprostranjenije nego što se sumnjalo.

Izvor: Agencije