Jordan: Ambasada SAD-a u Jerusalemu je katastrofa

Preseljenje američke ambasade bilo bi 'crvena linija' za Jordan (AP)

Glasnogovornik jordanske Vlade upozorio je na “katastrofalne” posljedice ako novoizabrani predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump ostvari obećanje iz izborne kampanje i premjesti ambasadu SAD-a u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalem.

“Takav potez mogao bi utjecati na odnose između SAD-a i regionalnih saveznika, uključujući Jordan”, rekao je agenciji AP ministar informiranja Jordana Mohammad Momani, prvi put komentirajući takve namjere.

On je ocijenio da bi preseljenje ambasade bilo “crvena linija” za Jordan i “zapalilo bi islamske i arapske ulice”, služeći kao “poklon ekstremistima”, i najavio da će Jordan upotrijebiti sva politička i diplomatska sredstva da pokuša spriječiti takvu odluku, prenosi Beta.

SAD smatra prozapadni Jordan velikom saveznikom na turbulentnom Bliskom istoku.

Hašemitska kraljevina je ključni član koalicije predvođene SAD-om protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant u susjednoj Siriji i Iraku i održava diskretne sigurnosne veze s Izraelom.

Jedan od najeksplozivnijih nesporazuma

Jordan je, također, čuvar džamije Al-Aksa, treće po značaju u islamu, koja se nalazi u istočnom Jerusalemu.

Taj dio Jerusalema Izrael je osvojio u ratu 1967. godine i kasnije ga anektirao, što međunarodna zajednica nikada nije priznala.

Status Jerusalema je jedan od najeksplozivnijih nesporazuma između Izraela i Palestinaca.

Izraelski lideri tvrde da će ujedinjeni Jerusalem ostati vječna prijestolnica Izraela, dok Palestinci planiraju da u njegovom istočnom dijelu bude glavni grad njihove buduće države.

Većina stranih ambasada u Izraelu je u Tel Avivu. 

Izvor: Agencije