Trumpov zet, nova nada Izraela

Jared Kushner, za razliku od Donalda Trumpa, čini se kao mirna, prisebna i moderna osoba, navodi Avidal Indig (Reuters)

Avital Indig, novinarka izraelskog portala NRG, izjavila je da Izrael polaže velike nade u Jareda Kushnera, zeta američkog predsjednika Donalda Trumpa, njegovog savjetnika i novog izaslanika za mirovni proces između Palestinaca i Izraelaca.

Dodaje da Izrael u Kushneru vidi svoju novu nadu u Bijeloj kući. Prema njenim riječima, nijedan religiozni Jevrej nije dosad bio imenovan na ovako utjecajnu poziciju kao što je to sada slučaj s Kushnerom, i to upravo u trenutku kad Jevrejima treba jak i odlučan vođa.

Ova Izraelka objašnjava da su se mnogi trudili, još od dana kad je Trump izabran za predsjednika SAD-a, analizirati zagonetnu ličnost Kushnera, Trumpovog zeta, koga je novi predsjednik Amerike uveo u Bijelu kuću. 

Indig je naglasila da se Kushner, za razliku od Trumpa, čini kao mirna, prisebna i moderna osoba. Međutim, politički stavovi mladog ortodoksnog Jevreja i dalje su obavijeni misterijom, s tim da niko ne sumnja u njegov utjecaj na predsjednika SAD-a.

Dalekosežne promjene

Istakla je da je ovo historijski trenutak za Izrael budući da od Drugog svjetskog rata ova država nije svjedočila tako dalekosežnim promjenama na globalnoj sceni.

Ona je naglasila da izraelski premijer Benjamin Netanyahu možda neće biti u mogućnosti iskoristiti prednost dolaska novog republikanskog predsjednika u Washington zbog istraga o njegovoj (Netanyahuovoj) umiješanosti u korupciju. Prema tome, Izrael ima stvarnu potrebu za liderom koji će uspjeti iskoristiti ovu historijsku priliku u Washingtonu, smatra Indig.

Zaključuje da Izraelci polažu nade u to da će religiozni Jevrej preko Atlantika ostvariti njihove snove zahvaljujući svom velikom utjecaju. Naglasila je da će dani koji su pred nama potvrditi značaj Jareda Kushnera za Jevreje 21. stoljeća. 

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO