Stoltenberg: Neophodan dijalog s Rusijom

'SAD ostaje posvećen NATO-u i transatlantskoj vezi', rekao je Stoltenberg (EPA)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da su američki predsjednik Donald Trump i NATO saglasni s neophodnošću dijaloga s Rusijom, kako kaže, s pozicije snage.

“Svi su prenijeli istu poruku da SAD ostaje posvećen NATO-u i transatlantskoj vezi”, rekao je on povodom nedavnog telefonskog razgovora s Trumpom i američkim ministrom odbrane Jamesom Mattisom.

Stoltenberg je nakon razgovora sa bugarskim predsjednikom Rumenom Radevom u sjedištu NATO-a u Briselu poručio da je poruka nove američke administracije da također želi dijalog s Rusijom, ali s pozicije snage, prenio je AFP.

Unapređenje odnosa

Radev, za koga se smatra da je naklonjeniji Moskvi od svog prethodnika, rekao je da je NATO i dalje izuzetno važna organizacija za zaštitu saveznika.

“Mi podržavamo napore NATO-a za odbranu i odvraćanje i vjerujemo da je Bugarska dio ovih napora”, rekao je on.

Radev, koji je bivši komandant zračnih snaga, ranije je ovog mjeseca rekao kako vjeruje da je Trump ponudio nadu za unapređenje odnosa s Rusijom.

Bugarska se pridružila NATO-u 2004. godine, zajedno s nekoliko bivših komunističkih zemalja, koje su nekad bile pod utjecajem Moskve, podsjeća AFP.

Izvor: Agencije