Austrija želi zabraniti burku na javnim mjestima

Predsjednik Islamske zajednice Austrije Ibrahim Olgun upozorio je na opasnosti koje se skrivaju u 'Lex islamu' (Reuters)

Koalicijski partneri u Vladi Austrije – Socijaldemokratska partija (SPO) i Narodna stranka (OVP) – u novom radnom sporazumu koji su postigli spriječili su raspisivanje prijevremenih parlamentarnih izbora te saopćili namjeru da zabrane nošenje burke na javnim mjestima i nošenje marame za pripadnike policije, sudije i državne tužitelje.

Namjera je i uvođenje tehničkih mjera koje bi omogućule elektronički nadzor povratnika s ratišta.

Ovim je odlukama, u djelu koji se tiče integracije, OVP, a prije svega ministar vanjskih poslova i integracija Sebastian Kurz, nametnuo svoje zahtjeve.

“To je, kako smatram, važan signal da u Austriji nema mjesta za simbole paralelnog društva. Nema mjesta ni za simbole koji su u suprotnosti s ravnopravnošću spolova, a burka je takav simbol. U našoj državi, također, nema prostora ni mjesta da selefije dijele Kur'an”, najavio je Kurz još u decembru, kada je propagirao usvajanje novog zakona o integraciji.

Upozorenja na opasnosti

U pregovorima SPO-a i OVP-a šef austrijske diplomatije jasno je uspio nametnuti svoje zahtjeve i pored protivljenja državnog sekretara iz redova SPO-a Mune Duzdar, koja je u ranijim izjavama osuđivala debatu o zabrani nošenja marama u javnoj službi.

Predsjednik Islamske zajednice Austrije Ibrahim Olgun upozorio je na opasnosti koje se skrivaju u “Lex islamu”.

Prema njegovim riječima, uvođenje mjera usmjerenih protiv muslimana ugrožava slobodu vjere.

“O slobodi vjere ne može se pregovarati”, poručio je on i dodao kako marama nije vjerski i politički simbol, kao i da žene danas pokazuju kako se ljudi ne ocjenjuju po onome šta im je na glavi, već šta im je u glavi.

Olgun ističe kako se ne smije  voditi politika diskriminacije protiv muslimanki pod izgovorom integracije.

Praćenje boraca

I ministar unutrašnjih poslova Wolfgang Sobotka izborio se za svoje mjere za nadzor bivših i potencijalnih boraca.

Tako je zatražio uvođenje različitih mjera – od nanogica do prisluškivanja telefona i drugih načina praćenja, a među mjerama je i uvođenje obavezne registracije prepaid mobilnih telefona.

Transportnim preduzećima, kako je navedeno, bit će uvedena obaveza da provjere posjeduju li svi putnici potrebne dokumente za ulazak u državu.

Dosad je to važilo samo za avione, brodove i autobuse, a sada se treba proširiti na željeznicu i taksiste.

Izvor: Agencije