Amerikanci skupili 600.000 dolara za obnovu džamije u Texasu

Policija i vatrogasci Victorije sarađuju sa FBI-em i drugim nadležnima koji pokušavaju ustanoviti uzrok požara (Islamski centar Victorije)
Policija i vatrogasci Victorije sarađuju sa FBI-em i drugim nadležnima koji pokušavaju ustanoviti uzrok požara (Islamski centar Victorije)

Teksaška zajednica stala je uz svoje muslimanske članove nakon što je njihova džamija do temelja spaljena ubrzo nakon što je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država potpisao “Muslimansku zabranu”, tj. zabranu ulaska izbjeglica i drugih ljudi iz sedam država gdje su muslimani većina.

Nakon vijesti da je njihova kuća molitve na jugoistoku američke savezne države Texas potpuno uništena u subotu ujutro Islamski centar Victoria pokrenuo je kampanju na internetu za obnovu džamije. Za samo 24 sata sakupljeno je 600.000 američkih dolara.

“Bili smo veoma šokirani u subotu ujutro kad smo vidjeli džamiju kako gori”, rekao je za Al Jazeeru Shahid Hashmi, predsjednik Islamskog centra.

Kako pišu lokalni mediji, zgrada je počela gorjeti u 2:00 ujutro po lokalnom vremenu.

Velika podrška

Sada je Hashmija šokirala i velika novčana i moralna podrška.

“Ovo je nevjerovatno, zaista smo veoma zahvalni.”

On je razgovarao s predstavnicima lokalne sinagoge i crkvama, kao i s ljudima koji ne pripadaju vjerskim zajednicama.

“Muslimani dolaze iz Houstona, Dallasa, koji je četiri sata udaljen… Ovo nam veoma znači, svi su dobri”, ističe Hashmi.

No, uništenje džamije potreslo je zajednicu. Policija i vatrogasci Victorije sarađuju sa FBI-em i drugim nadležnima koji pokušavaju ustanoviti uzrok požara.

“Nadam se kako nije riječ o zločinu iz mržnje”, ističe Hashmi. Ovaj ljekar živio je u tzv. “Biblijskom pojasu”, jednom od najkonzervativnijih dijelova SAD-a, 40 godina. Džamija je napravljena 2000. godine, godinu prije napada 11. septembra.

Upitan može li se politička atmosfera nastala nakon potpisa “Muslimanske zabrane” uporediti s vremenom nakon 11. septembra, kada je došlo do ogromnog porasta zločina iz mržnje, Hashmi je odgovorio kako je “otprilike isto”.

“Ništa od mržnje ne iskazuje se na lokalnom nivou. Očito, na nacionalnom nivou ima mnogo glasova koji su protiv muslimana.”

Veza s inauguracijom

Premda je još nejasno šta je izazvalo požar i je li džamija zapaljena namjerno, John Esposito iz Bridge Initiativea, istraživačkog projekta koji povezuje akademske studije islamofobije s javnim dešavanjima, navodi kako je od Trumpove inauguracije došlo do porasta broja zločina iz mržnje.

Esposito za Al Jazeeru navodi kako se čini da su neki od napada na muslimane bili inspirirani novim predsjednikom.

Hashmi kaže kako će se, s ovim donacijama, možda već ove sedmice skupiti 850.000 dolara koliko je potrebno za obnovu džamije. On je u kontaktu s kompanijom koja je i izgradila ovu vjersku građevinu.

“Uz Božiju pomoć, ramazan (sveti muslimanski mjesec posta) dočekat ćemo u novoj džamiji”, dodao je.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO