Trump protiv premještanja zatvorenika iz Guantanama

Bijela kuća razmatra puštanje 20-ak zatvorenika, koji bi trebali biti prebačeni u Italiju, Oman, Saudijsku Arabiju i UAE (AP)

Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump ponovio je protivljenje premještanju zatvorenika iz američkog vojnog zatvora u Guantanamu u druge zemlje zato što je riječ o “izrazito opasnim ljudima”.

“Ne bi smjelo biti novog puštanja iz Guantanama. To su izrazito opasni ljudi i ne bi se smjelo pustiti da se vrate na ratište”, napisao je Trump na Twitteru.

On je u predsjedničkoj kampanji najavljivao da će biti protiv puštanja zatvorenika iz Guantanama i njihovog prebacivanja u druge zemlje, poručujući da je voljan zadržati taj zatvor na Kubi kako bi ga “napunio lošim momcima”.

Obama nije uspio zatvoriti zatvor

Prema pisanju New York Timesa, Bijela kuća razmatra puštanje 20-ak zatvorenika, koji bi trebali biti prebačeni u Italiju, Oman, Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate.

Barack Obama, koji nije uspio postići kompromis s Kongresom, obećao je u predsjedničkoj kampanji 2008. godine da će zatvoriti Guantanamo.

Kad je preuzeo predsjedničku funkciju u januaru 2009, u tom je zatvoru bilo 242 ljudi, a danas ih je još 59.

Izvor: Agencije