Objavljen video osumnjičenog napadača u Istanbulu

Turska policija objavila je video glavnog osumnjičenog napadača koji je ubio 39 ljudi u noćnom klubu u Istanbulu tokom proslave Nove godine. 

Zamjenik premijera Numan Kurtulmus rekao je da će vanredno stanje u zemlji, uvedeno nakon neuspjelog pokušaja vojnog udara u julu prošle godine, biti produženo koliko je potrebno. 

Također je dodao da su vlasti veoma blizu da identificiraju napadača, jer imaju njegove otiske prstiju i opis izgleda. Odgovornost za napad je preuzela Islamska država Irak i Levant (ISIL). 

“Imamo informacije o otiscima prstiju i izgledu teroriste”, rekao je Kurtulmus na konferenciji za novinare, dodavši da se nakon tog procesa lako može identificirati napadač. 

Naveo je i da je vojna operacije Turske u Siriji, koja je počela u augustu, zasmetala oružanim grupama i onima koji stoje iza njih, ali je naglasio da će se ofanziva nastaviti dok se ne uklone sve prijetnje za zemlju. 

Turska je poslala tenkove i specijalne snage u Siriju kako bi protjerala borce ISIL-a sa svoje granice i spriječila kurdske borce da zauzmu tu teritoriju. 

Kurtulmus je također rekao da je napad u nedjelju bio različit od prethodnih u Turskoj, te da je izveden kako bi izazvao podjele u društvu. 

Turski mediji objavili su da se vjeruje da je napadač iz zemlje centralne Azije. Također je objavljen i video čovjeka za kojeg se sumnja da je izveo napad. Video prikazuju osumnjičenog kako sam sebe snima na trgu Taksim. 

Pojedini mediji su naveli da je video napravljen na sajmu knjiga koji je završio dva dana prije napada. 

Supruga: Za pucnjavu saznala na televiziji

Turska policija objavila je izjavu supruge osumnjičenog u kojoj kaže da je za masakr saznala na televiziji te da nije znala da je njen suprug pristalica ISIL-a, pišu turski mediji. On je, kako se navodi, sa ženom i djecom stigao 20. novembra iz Kirgistana u Istanbul, a zatim su preko Ankare došli u grad Konya.

Tamo su iznajmili stan koji su plaćali oko 300 eura mjesečno, rekla je ona i dodala da joj je suprug rekao da u Konyju putuju u potrazi za poslom. 

Njen suprug je, kako nastavlja, 29. decembra otišao u Istanbul. Kako navodi AP, supruga osumnjičenog je u okviru istrage zadržana u pritvoru, ali nije objavljen ni njen ni njegov identitet.

Nova hapšenja

Dvojica stranaca uhapšena su u utorak na međunarodnom aerodromu Ataturk u Istanbulu u sklopu istrage o napadu.

Dvije osobe, kojih državljanstvo nije navedeno, uhapšene su na ulasku u međunarodni terminal za odlaske i odvedene su na ispitivanje, navela je agencija Dogan. 

S današnjim hapšenjima ukupno je 16 osoba pritvoreno u sklopu istrage. 

Izvor: Agencije

 


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO