Trudeau: Kanada će primiti izbjeglice bez obzira na vjeru

Justin Trudeau, Kanada, Premijer, Izbjeglice
Trudeau je u prosincu 2015. osobno dočekao prve sirijske izbjeglice (AP)

Kanadski premijer Justin Trudeau je u subotu potvrdio spremnost svoje zemlje da prihvati izbjeglice “bez obzira na njihovu vjeru”, dan nakon odluke Bijele kuće da zabrani ulazak u Sjedinjene Države državljanima sedmerih muslimanskih zemalja.

“Svi koji bježite od progona, terora i rata, znajte da će vas Kanada primiti bez obzira na vašu vjeru”, poručio je Trudeau na Twitteru.

“Naša snaga je u različitosti#DobrodošliuKanadu”, dodao je, prenosi Hina.

Trudeau nije izravno komentirao američku odluku, ali je poruka na Twitteru objavljena dan pošto je predsjednik Donald Trump potpisao izvršnu uredbu kojom na tri mjeseca zabranjuje ulazak u SAD državljanima sedam muslimanskih zemalja – Iraka, Irana, Libije, Somalije, Sudana, Sirije i Jemena.

Kanada primila više od 35.000 Sirijaca

Premijer je u prosincu 2015. godine osobno dočekao prve sirijske izbjeglice čiji su dolazak organizirale vlasti uspostavom zračnog mosta.

Kanada je od tada primila više od 35.000 sirijskih izbjeglica.

Odgovarajući pak na zabrinutost zbog posljedica uredbe na Kanadu, premijerov ured je u subotu kasno navečer priopćio da je dobio uvjeravanja Washingtona da se zabrana neće primjenjivati na Kanađane koji posjeduju dvostruko državljanstvo, kanadsko i ono navedenih sedam zemalja.

“Dobili smo potvrdu da će se s kanadskim državljanima koji putuju s kanadskom putovnicom postupati kao i dosad”, objavila je putem elektroničke pošte Kate Purchase, glasnogovornica premijera Trudeaua.

Izvor: Agencije