Jemen: U napadu SAD-a ubijeni deseci boraca i civila

Jemen, Napad
Napad izveden helikopterima pogodio je školu, džamiju i bolnicu koju su koristili vojnici Al-Kaide (Reuters)

U napadu SAD-a u Jemenu ubijen je 41 borac zbog moguće povezanosti s Al-Kaidom, kao i 16 civila, priopćili su u nedjelju dužnosnici.

Kako prenosi AFP, ovo je bila prva vojna operacija SAD-a u Jemenu otkako je predsjednik SAD-a Donald Trump stupio na dužnost 20. siječnja.

Među ubijenima u području Yakla u provinciji Baida, bilo je i sedam žena te troje djece, naveo je dužnosnik provincije koji nije želio biti imenovan.

Napad helikoptera Apache

Napad izveden helikopterima Apache pogodio je školu, džamiju i bolnicu koju su koristili vojnici Al-Kaide, prenosi Tanjug.

Među ubijenima u napadu su trojica plemenskih vođa koji su identificirani kao braća Abdulraouf i Sultan al-Zahab te Saif Alawai al-Jawfi, koji su prema navodima izvora poznati po jakim vezama s Al-Kaidom.

Tijekom 24 sata u Jemenu u zračnim napadima i sukobima provladinih snaga i pobunjenika za kontrolu obalnih zona na Crvenom moru poginulo je više od 100 osoba, rekli su u nedjelju vojni i medicinski izvori.

Šijitski pobunjenici Husi i njihovi saveznici izgubili su 90 ljudi, izjavili su ti izvori i dodali da je u sukobima u regiji Mokha poginulo najmanje 19 provladinih vojnika, prenosi Hina.

Postrojbe vjerne predsjedniku Abd-Rabbu Mansouru Hadiju uz podršku arapske koalicije pod saudijskim zapovjedništvom pokušavaju osvojiti grad Mokhu, gdje im pobunjenici pružaju snažan otpor.

Pobunjenici nadziru velika područja

Borbeni zrakoplovi i helikopteri Apache koalicije napali su pobunjeničke položaje u Mokhi i sjevernije pokrajinu Hodeida, dodali su isti izvori.

U vojnu bolnicu Hodeide u zadnja 24 sata dopremljeno je više od 90 tijela pobunjenika te brojni ranjenici, rekao je medicinski izvor.

U ratu u Jemenu provladine snage, koje podržava vojna koalicija pod vodstvom Saudijske Arabije i Ujedinjenih Saudijskih Emirata, bori se protiv pobunjenika koje podržava Iran.

Pobunjenici nadziru velika područja, među kojima je i glavni grad Sanaa.

Izvor: Agencije