Veliki zaokret Londona: Assadu omogućiti učešće u izborima

On je dodao kako je Velika Britanija „izbacila sebe iz igre“ 2013. godine kada su poslanici glasali protiv vojne akcije (AP)

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson izjavio je kako sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu treba dozvoliti da učestvuje na izborima u okviru „demokratskog rješenja“ građanskog rata sugerišući zaokret u britanskoj politici prema Siriji.

Govoreći pred vanjskopolitičkim odborom britanskog Parlamenta, Johnson je rekao kako je pozicija Velike Britanije o Siriji „katastrofalna“, prenosi agencija AP.

On je dodao kako je Velika Britanija „izbacila sebe iz igre“ 2013. godine kada su poslanici glasali protiv vojne akcije, ali kako bi mogla imati mirotvornu uogu u budućem političkom rješenju.

„Dugo smo ponavljali mantru kako Assad mora otići. Ni u jednom trenutku nismo mogli to ostvariti“, rekao je Johnson.

Saradnja sa Rusijom i Iranom

On je rekao kako treba biti realan te kako se situacija oko Sirije promijenila.

Na pitanje da li bi neki mogući scenario uključivao kandidaturu Assada na izborima u Siriji pod nadzorom UN-a, Johnson je odgovorio – „Da“, naveo je AFP.

Takvi izbori, a na kojima bi bilo omogućeno raseljenim Sirijcima glasanje „možda bi bili put naprijed“, smatra šef britanske diplomatije.

On je naglasio kako bi saradnja sa Rusijom najvjerovatnije značila saradnju sa Iranom što bi, kako je ocijenio, vjerovatno bila „dobra stvar“.

Izvor: Agencije