Turska prijeti raskidanjem sporazuma s Atinom

Sva osmerica vojnika poriču umiješanost u pokušaj zbacivanja s vlasti turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana (Reuters)

Turska je u petak poručila da će možda razmotriti raskidanje sporazuma s Atinom o readmisiji izbjeglica nakon što je grčki sud odbio isporučiti Ankari osam prebjeglih oficira.

“Sada razmatramo šta ćemo uraditi. Preduzet ćemo neophodne korake, uključujući i raskidanje tog sporazuma o readmisiji”, izjavio je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu za tursku TV-stanicu TRT.

U pitanju je sporazum iz marta prošle godine kojim se Ankara obavezala da će primiti nazad sve ilegalne migrante koji se domognu Grčke, podsjeća AFP.

Cavusoglu je, također, zatražio da se ponovo sudi osmerici turskih oficira koji su pobjegli u Grčku nakon neuspjelog pokušaja vojnog puča u Turskoj 15. jula prošle godine, prenio je Reuters.

Nešto ranije turski su mediji javili da je Ministarstvo pravde Turske uputilo Atini novi zahtjev za izručenje oficira.

Sletjeli helikopterom u sjevernu Grčku

Drugi zahtjev upućen je dan nakon što je grčki Vrhovni sud odlučio ne isporučiti Ankari osmericu turskih oficira, koji su u Grčkoj zatražili azil navodeći da strahuju da bi im životi bili u opasnosti u Turskoj, prenio je Tanjug.

Osmerica vojnika sletjela su helikopterom u sjevernu Grčku 16. jula prošle godine i zatražila politički azil.

Turska je tražila Grčkoj da ih isporuči navodeći da su oni umiješani u neuspjeli pokušaj vojnog puča i označila ih kao izdajice.

Sva osmerica vojnika poriču umiješanost u pokušaj zbacivanja s vlasti turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Ministarstvo vanjskih poslova Turske u četvrtak je saopćilo da Grčka štiti učesnike neuspjelog puča, da je presuda grčkog suda “politički motivirana” i protivna međunarodnom zakonu.

Ministarstvo je optužilo Atinu da krije pripadnike krajnje ljevice i kurdskih grupa koji su vršili napade u Turskoj.

Izvor: Agencije