Theresa May prva strana liderka koja je posjetila SAD

Britanska premijerka Theresa May doputovala je u petak u službenu posjetu Sjedinjenim Američkim Državama i sastala se s novim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

To je prva posjeta nekog stranog lidera Sjedinjenim Američkim Državama nakon inauguracije Trumpa.

“Danas su Sjedinjene Američke Države obnovile jake veze koje gaje s Velikom Britanijom – vojne, finansijske, kulturne i političke. Obavezali smo se na trajnu podršku ovom zaista posebnom odnosu. Amerika i Ujedinjeno Kraljevstvo zajedno teže napretku i vladavini prava. Stoga SAD poštuje suverenitet britanskog naroda i njihovo pravo na samoopredjeljenje. Slobodna i nezavisna Velika Britanija blagoslov je za svijet. I naši odnosi nikad nisu bili jači. Amerikanci i Britanci shvataju da vlada mora odgovarati zaposlenima i predstavljati svoje građane”, izjavio je Trump.

Britanska premijerka rekla je da su jake veze Ujedinjenog Kraljevstva i Amerike zasnovane na historiji i zajedničkim interesima.

“U daljnjem naglašavanju važnosti tih odnosa želim prenijeti nadu Njenog veličanstva kraljice da će predsjednik Trump i prva dama posjetiti Ujedinjeno Kraljevstvo ove godine. I drago mi je što je predsjednik prihvatio poziv. Danas smo razgovarali o mnogim temama i složili se o mnogim stvarima. Predsjednik je spomenuo vanjsku politiku, a razgovarali smo i o još tješnjoj saradnji u borbi protiv ISIL-a [oružana grupa Islamska država Irak i Levant]”, rekla je ona.

ISIL gubi teritorije i borce

“Naše dvije zemlje već predvode napore da se suoče s tim izazovom i pobijede ga. Ostvarujemo napredak, dok ISIL gubi teritorije i svoje borce. Ali, mislim da trebamo udvostručiti napore. Razgovarali smo o tome kako to postići jačanjem razmjene sigurnosnih i obavještajnih podataka i, povrh svega, pojačati naše napore da pobijedimo ISIL u cyber-svijetu. Jer, svjesni smo da se nećemo riješiti ove prijetnje sve dok ne porazimo ideologiju koja stoji iza nje”, rekla je premijerka May.

Posjeta britanske premijerke, kao prve strane političarke nakon Trumpove inauguracije, ne predstavlja iznenađenje, izvijestio je iz Washingtona Ivica Puljić, reporter Al Jazeere.

“To je očekivani slijed događaja zbog Brexita, što je Trump priželjkivao i prije nego što je postao predsjednik. Govorio je da je Brexit dobra stvar za Veliku Britaniju, što je danas ponovio”, izvijestio je Puljić.

Trumpova administracija mislila je da je dobro da prvo pozovu novu premijerku Velike Britanije, da se uspostave kontakti na novim temeljima između te dvije zemlje, rekao je Al Jazeerin reporter.

Izvor: Al Jazeera