Sigmar Gabriel novi njemački šef diplomatije

Angela Merkel, Sigmar Gabriel, Njemačka, Kancelarka, Ministar vanjskih poslova
Imenovanju Sigmara Gabriela za šefa diplomatije prisustvovala je i kancelarka Angela Merkel (AP)

Njemački predsjednik Joachim Gauck imenovao je u petak u svojoj berlinskoj rezidenciji, u nazočnosti kancelarke Angele Merkel, novog ministra vanjskih poslova Sigmara Gabriela.

On će na tom mjestu zamijeniti dosadašnjeg šefa diplomacije Frank-Waltera Steinmeiera, dok na dosadašnju Gabrielovu dužnost ministra gospodarstva dolazi socijaldemokratska političarka i dosadašnja državna tajnica Brigitte Zypries.

“Ime Frank-Waltera Steinmeiera ostat će povezano s pojmom njemačke politike vanjskih poslova”, rekao je Gauck prilikom imenovanja, kako prenosi Hina.

Schulz kandidat SDP-a za kancelara

Socijaldemokrat Steinmeier trebao bi sredinom veljače biti izabran na dužnost predsjednika Njemačke, a na njegovo mjesto dolazi njegov stranački kolega Gabriel.

Do ovih kadrovskih promjena došlo je nakon odluke predsjednika SPD-a i vicekancelara Gabriela da se povuče s mjesta predsjednika stranke i socijaldemokratskog kandidata za kancelara na izborima krajem rujna.

Kandidat SPD-a za kancelara bit će dosadašnji predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz, koji bi početkom ožujka trebao biti izabran za novog predsjednika stranke.

Prema ranijim planovima, Gabriel je trebao biti kandidat za kancelara, a Schulz ministar vanjskih poslova.

Izvor: Agencije