Poziv na borbu protiv trgovine i zlostavljanja djece izbjeglica

Djeca, Izbjeglice, Migranti
Dimitri Avramopoulos ističe da su mnoga djeca u rukama krijumčara i trgovaca te seksualno zlostavljana (AP)

Zemlje članice Europske unije moraju poduzimati više napora kako bi se prekinula trgovina maloljetnim izbjeglicama i migrantima bez pratnje, od kojih su neki žrtve seksualnih zlostavljanja, upozorio je u petak europski povjerenik za migracije.

Tijekom međunarodne konferencije na Malti povjerenik Dimitri Avramopoulos zahtijevao je od čelnika 28 država članica da se suprotstave populističkom valu u Europi i pomognu mladim migrantima.

“Mnoga djeca u rukama su krijumčara, trgovaca. Mnoga od njih seksualno su zlostavljana”, izvijestio je Avramopoulos dan nakon sastanka ministara unutrašnjih poslova zemalja EU-a u La Valetti posvećenog migracijama.

“Ako ne pridobijemo javno mnijenje, nećemo uspjeti zato što se ta djeca nalaze na ulicama naših gradova”, rekao je povjerenik, kako prenosi Hina.

U rukama organiziranog kriminala

Avramopoulos, čija je domovina Grčka najzahvaćenija masovnim dolaskom migranata u Europi, naglasio je da zemlje članice moraju preuzeti svoje odgovornosti.

“Neki političari jaki su na riječima, ali ne i u praksi”, upozorio je sudionike konferencije, koju je organizirala nevladina organizacija iz Brisela Missing Children Europe.

Prema toj organizaciji, blizu 90.000 maloljetnika bez pratnje ušlo je u Europu tijekom 2016. među migrantima.

Europol (Europski policijski ured) šokirao je prije godinu dana informacijom da je više od 10.000 djece migranata nestalo u Europi i dodao da se strahuje da su mnoga od njih pala u ruke organiziranog kriminala kako bi bila seksualno iskorištena.

Izvor: Agencije