Mediji: Trump intervenirao zbog fotografija sa inauguracije

Sporna je i kombinacija fotografija okupljenih na Trumpovoj i inauguraciji Baracka Obame 2009. godine (AP)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump, prvog dana svog mandata, pozvao je vršitelja dužnosti direktora Službe nacionalnih parkova da ospori fotografije sa inauguracije koje su obišle svijet.

List Washington Post objavio je kako je predsjednik lično naredio Michaelu Reynoldsu da pokaže dodatne snimke gužvi od prethodnog dana.

Kako piše list, predsjednik je vjerovao kako bi ti snimci mogli dokazati da su mediji lagali kada su izvijestili da posjeta nije bila ništa veća od prosjeka.

Reynolds je poslao fotografije koje je Bijela kuća tražila, javlja američki list.

Fotografije sa inauguracije jasno pokazuju da okupljenih nije bilo do Spomenika Lincolnu kako je Trump ranije kazao, te kako su pogrešne njegove tvrdnje da je inauguraciji prisustvovalo između milion i 1,5 miliona ljudi.

Glasnogovornik Službe je potvrdio da je Trump zvao Reynoldsa, ali je odbio otkriti detalje razgovora.

Na pitanje o Trumpovom pozivu, glasnogovornica Bijele kuće Sarah Huckabee Sanders je kazala: „Predsjednik Trump je neko ko djeluje i završava stvari – to je jedan od razloga zašto je on pobijedio, a ne Hillary [Clinton].“

Kampanja protiv predsjednika

Trump je također iskazao ljutnju zbog usporednih fotografija sa njegove i Obamine inauguracije koja je podijeljena na službenom Twitter nalogu Službe. Snimci prikazuju da je inauguraciji 2009. prisustvovalo daleko više ljudi, javlja AP.

Trumpov poziv se desio nakon što je Ministarstvo unutrašnjih poslova nakratko suspendiralo Twitter nalog Službe i druge naloge kojim upravlja Ministarstvo unutrašnjih poslova, reagirajući na dijeljenje fotografija sa dvije inauguracije i druge poruke koji ističu kako su uklonjeni određeni sadržaji sa internetske stranice Bijele kuće, poput stranica o klimatskim promjenama.

Uposlenici Službe pokrenuli su Twitter kampanju protiv Trumpa ove sedmice.

Izvor: Agencije