Lukašenko: Srbija uvijek može računati na Bjelorusiju

Lukašenko je poručio kako Bjelorusija nikad neće prekinuti saradnju sa Srbijom (Tanjug)

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko poručio je danas, nakon sastanka sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, kako će Minsk nastaviti podržavati Srbiju i založio se za jačanje trgovinske razmjene između dvije države.

„Uvijek smo vas podržavali, čak i u najtežim vremenima, i uvijek ćemo vas podržavati. Učinili smo to, iako to nekada nije bilo dobro za nas. Imali smo principijelni stav, uključujući onaj o jedinstvu vaše države. Stoga, možete računati na Bjelorusiju. Trebali bi znati kako ćemo učiniti sve što možemo za Srbiju“, poručio je Lukašenko.

Podsjetivši kako Bjelorusija nikada nije prekinula saradnju sa Srbijom, Lukašenko je poručio kako se to neće ni dogoditi u budućnosti. On je, istovremeno, ukazao na neophodnost unapređenja saradnje dvije države u cilju opstanka i razvoja u ovom „turbulentnom svijetu“ radi dobrobiti „naših država i nacija“.

Bjeloruski lider je istakao kako se trgovinska razmjena između dvije zemlje koja je, kako je naglasio, osnova za izgradnju odnosa, nedavno smanjila, te je ukazao na važnost pronalaženja načina da se obnovi bilateralna trgovina.

Nabavka lovaca i protivavionskog oružja

Prvog dana posjete, Vučić se u Minsku sastao sa bjeloruskim premijerom Andrejom Kobjakovim, koji je istakao kako je Srbija ključni ekonomski partner Bjelorusije na Balkanu.

U prisustvu dva premijera, potpisano je više međudržavnih sporazuma iz oblasti privrede, zdravstva, turizma, kulture, sporta i vojno-tehničke saradnje.

Vučić je izjavio u Minsku kako je sa zvaničnicima Bjelorusije razgovarao o nabavci oružja i oruđa, prije svega za zaštitu neba Srbije, kao i o potencijalnoj nabavci „lovaca“ i protivavionskog oružja, po najpovoljnijim uvjetima.

Dodao je kako je bilo riječi o sistemima za koje je do jučer bilo nemoguće da ih Srbija ima.

„Razgovarali smo i o fabrikama koje će zajednički da proizvode oružje ili municiju za treća tržišta“, rekao je Vučić. On je u Minsku rekao kako je sa bjeloruskim zvaničnicima razgovarao i o stvaranju zajedničkih kompanija.

Vučić se sastao i sa predsjednikom Savjeta Republike Nacionalne Skupštine Bjelorusije Mihailom Mjasnikovičem koji je predložio nove oblike saradnje i zajedničke sjednice tijela dva parlamenta.

Vučić je položio vijenac na Spomenik Pobjede u Minsku, obišao Hram Svih Svetih i Bjeloruski državni muzej istorije Velikog otadžbinskog rata.

Izvor: Agencije