Lavrov predao pobunjenicima nacrt sirijskog ustava

Astana, Sirija, Pregovori, Mirovni pregovori
Ruski šef diplomatije potvrdio je da će zaključci iz Astane biti sastavni dio iduće runde pregovora (EPA)

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov predao je u petak ruski nacrt sirijskog ustava predstavnicima opozicije, na sastanku kojem nisu prisustvovali najznačajnije frakcije sirijske opozicije i naoružanih grupa.

S druge strane, Ujedinjeni narodi su saopćili da nije potvrđeno da će pregovori u Ženevi biti odgođeni, kako je ranije objavio Lavrov.

Dopisnik Al Jazeere kazao je da je Lavrov predstavnicima opozicije predao nacrt u Moskvi, tokom sastanka pregovarača Moskve i Kaira s predstavnicima opozicije.

Ruski šef diplomatije je kazao da je pogrešno porediti ruski nacrt sirijskog ustava s američkim Ustavom Iraka, ocijenivši kako su drugi “okupatori nametnuli iračkom narodu” i kako njegova zemlja ne želi nikom ništa nametati.

Odgađanje pregovora

Sirijska mirovna konferencija planirana za 8. februar u Ženevi odgođena je do kraja tog mjeseca, objavio je ranije Lavrov.

Naveo je da je razlog odgađanja sporost UN-a da kvalitetno pripreme sastanak.

Ruski šef diplomatije u Moskvi se sastao s dijelom sirijske opozicije.

Pozivu se nisu odazvali predstavnici najveće opozicione koalicije u Siriji, koji ne žele razgovarati dok u cjelosti ne bude ispoštovan dogovor o prekidu vatre.

Ruski ministar vanjskih poslova potvrdio je da će zaključci iz Astane biti sastavni dio iduće runde pregovora.

Sporazum iz Astane uključiti u pregovore

“Zaključeno je da sporazum o postizanju političkog rješenja dogovoren u Astani bude uključen u iduće sirijske mirovne pregovore. Razgovori u Ženevi pod pokroviteljstvom UN-a bit će u skladu s rezolucijom 2257”, rekao je Lavrov.

Ruskom pozivu za dodatne konsultacije odazvali su se samo predstavnici skupina koje odranije održavaju dobre odnose s Moskvom.

“Da bismo postigli uspjeh u Ženevi, potrebni su direktni razgovori. Za to je neophodno formirati jedinstvenu delegaciju, koja će uključivati sve dijelove opozicije i u kojoj niko neće imati prevlast”, kaže Qadri Jamil, predstavnik dijela opozicije.

Delegacije Irana, Rusije i Turske usvojile su ranije ove sedmice, na mirovnim pregovorima o Siriji, zajedničku izjavu u kojoj u potpunosti podržavaju pokretanje pregovora Vlade Sirije i oružanih opozicionih skupina u Astani.

Dogovorili su se da se održi prekid vatre u Siriji te poručili kako je neophodno da se ubrzaju mirovni pregovori i omogući izravan dijalog vlasti i opozicije.

Predstavnici sirijske opozicije nisu prihvatili pojedine dijelove izjave i ponudili su vlastiti nacrt koje je delegacija sirijske Vlade odbacila.

Trilateralni mehanizam nadzora

Opozicija tvrdi da je potrebno s Rusijom i Turskom precizirati detalje produljenja i praćenja sporazuma o prekidu vatre.

Iran, Rusija i Turska izrazili su uvjerenje da nema vojnog rješenja, nego prihvataju politički proces u cilju očuvanja suvereniteta, nezavisnosti, jedinstva i teritorijalnog integriteta Sirije kao multietničke, multireligijske, nesektaške i demokratske države.

Tri države odlučile su ustanoviti trilateralni mehanizam za nadzor i osiguranje punog poštovanja prekida vatre, sprečavanja provokacija i određivanja svih modaliteta primirja.

Izvor: Al Jazeera i agencije