Gradonačelnik Berlina poručio Trumpu: Zidovi donose patnju

Berlin, grad podjele Evrope, grad slobode Evrope, ne može ostati nijem kad jedna zemlja predviđa da izgradi novi zid (EPA)

Gradonačelnik Berlina Michael Mueller pozvao je u petak novog američkog predsjednika Donalda Trumpa da odustane od namjere da izgradi zid između SAD-a i Meksika, podsjetivši na patnje koje je u Njemačkoj i Evropi izazvao Berlinski zid.

“Berlin, grad podjele Evrope, grad slobode Evrope, ne može ostati nijem kad jedna zemlja predviđa da izgradi novi zid”, naveo je u saopćenju socijaldemokrata Mueller.

On je rekao da je Berlincima poznata sva patnja koju je na cijelom kontinentu izazvala podjela bodljikavom žicom i zidom i da je Berlinski zid zagorčao život milionima ljudi.

‘Stvaraju ropstvo i patnju’

“Pozivam predsjednika SAD-a da ne krene lošim putem isključivanja. Svugdje postoje takve granice, između dvije Koreje i na Kipru. One stvaraju ropstvo i patnju”, dodao je.

Trump je potpisao izvršnu naredbu kojom se naređuje gradnja zida duž granice Sjedinjenih Američkih Država i Meksika te naredio da se ubuduće kazne američki gradovi koji štite nezakonite migrante.

Meksički predsjednik Enrique Peña Nieto otkazao je posjetu Washingtonu nakon što je Trump rekao da bi to trebao učiniti ako Meksiko odbije platiti izgradnju zida duž granice dviju zemalja.

Izvor: Agencije