Gorbačov: Kao da se svijet sprema za rat

Gorbačov upozorava da je trenutak za djelovanje već stigao (AP)

Posljednji lider Saveza Sovjetskih Socijalističkih Republika (SSSR) Mihail Gorbačov ocijenio je danas kako je militarizacija politike i nova trka u naoružavanju najveći od „brojnih problema koje svijet ima“.

Gorbačov je, u komentaru u magazinu Time, naveo kako političari i vojni lideri zvuče sve ratobornije, a odbrambene doktrine sve opasnije.

„Analitičari i TV ličnosti se pridružuju tom ratobornom horu. Sve izgleda kao da se svijet priprema za rat“, naveo je on.

Navodi se kako čovjek koji je vodio Sovjetski Savez od 1985. do njegovog raspada 1991. godine kaže kako problem koji je iznio zahtijeva najhitnije rješavanje i upozorava kako je trenutak za djelovanje već stigao, jer NATO i Rusija sve više približavaju naoružanje drugoj strani.

„Umjesto da terorizam bude prvi prioritet, fokus bi trebao biti na sprečavanju rata, na obustavljanju trke naoružanjem i smanjivanju arsenala“, piše Gorbačov.

Apel UN-u

On poziva da Vijeće sigurnosti UN-a usvoji rezoluciju u kojoj će pisati kako je „nuklearni rat neprihvatljiv i ne smije nikada započeti“.

„Ljudi koji bi trebali progurati tu rezoluciju su (predsjednik SAD-a) Donald Trump i (predsjednik Rusije) Vladimir Putin, koji zajedno kontroliraju više od 90 posto svjetskog nuklearnog naoružanja“, piše nekadašnji lider SSSR-a.

U Trumpovim rukama su od prije nekoliko dana kodovi za nuklearno naoružanje, što je novi američki predsjednik opisao kao „nešto vrlo zastrašujuće“.

Izvor: Agencije