Ambasadorica SAD-a u UN-u: Bilježimo imena ko nije uz nas

Haley je bivša guvernerica Južne Karoline, čiji su roditelji emigrirali iz Indije (AP)

Nova ambasadorica SAD-a u Ujedinjenim nacijama Nikki Haley obećala je da će pokazati američku snagu u međunarodnim odnosima i uputila otvoreno upozorenje protivnicima politika koje zastupa američki predsjednik Donald Trump.

“Za one koji nam ne čuvaju leđa: mi bilježimo imena”, rekla je Haley novinarima po dolasku u sjedište UN-a u New Yorku na prvi sastanak sa generalnim sekretarom UN-a Antoniom Guterresom, prenosi AFP.

Ona je naglasila da je cilj Trumpove administracije da “pokaže vrijednost u UN-u”.

‘Klub za okupljanje i zabavu’

“Način na koji ćemo pokazati vrijednost jest kroz pokazivanje naše snage, našeg glasa i čuvanje leđa našim saveznicima i kroz sigurnost, da i nama saveznici čuvaju leđa”, rekla je 45-godišnja bivša guvernerica Južne Karoline, čiji su roditelji emigrirali iz Indije.

Agencije navode da je Trump nazvao UN “klubom za okupljanje i zabavu”, kao i da je SAD najveći finansijer UN-a s obzirom na to da daje 7,8 milijardi dolara godišnje.

“Ujedinjene nacije imaju tako veliki potencijal, ali sada je to samo klub gdje se ljudi nađu, razgovaraju i dobro se provode. Tako tužno!”, napisao je Trump na Twitteru.

Izvor: Agencije