Poljska i Litvanija protiv novih tajnih zatvora CIA-e

U tajnim zatvorima CIA-e primjenjivane su kontroverzne tehnike ispitivanja (AP)

Poljska i Litvanija saopćile su da neće dozvoliti Sjedinjenim Američkim Državama otvaranje novih tajnih zatvora na njihovom tlu ako predsjednik Donald Trump odluči ponovo aktivirati stari program Centralne obavještajne službe prema kojem su osumnjičenici za terorizam zatvarani i ispitivani u inozemstvu.

Obje istočnoevropske zemlje vrlo su bliske saveznice SAD-a, koje su tokom “rata protiv terorizma” u mandatu američkog predsjednika Georgea W. Busha, nakon napada 11. septembra 2011. u New Yorku, na svojoj teritoriji imale tajna mjesta za pritvor i ispitivanje (tzv. “black sites” – “crna mjesta”), koja su sada zatvorena.

Američki dužnosnici rekli su da bi Trump mogao narediti reviziju, koja bi mogla rezultirati obnovom tog programa.

Slični pritvori, u kojima su primjenjivane kontroverzne tehnike ispitivanja, često opisane kao mučenje, postojali su i u Rumuniji, Tajlandu i Afganistanu, prenosi Hina.

Zaštita ljudskih prava

“Nema prijedloga u tom smjeru i nema mjesta za razgovore o toj temi. Moj je odgovor ‘ne'”, rekla je poljska premijerka Beata Szydlo na pitanje da li bi Vlada pristala na takve zatvore.

I litvanski ministar vanjskih poslova Linas Linkevičius rekao je da je njegova zemlja spremna na saradnju sa SAD-om na svim strateškim područjima, ali da ljudska prava treba štititi.

“Mučenje ljudi nije moguće po međunarodnom pravu, kodeksu ponašanja – ne samo s pravne već i s moralne strane”, kazao je Linkevičius.

Litvanija je na Evropskom sudu za ljudska prava suočena sa dvjema sudskim tužbama zbog tajnih zatvora CIA-e.

Isti sud je 2014. godine utvrdio da je CIA, pod kodnim nazivom “Quartz”, upotrebljavala zgrade u jednoj šumi na sjeveru Poljske kao glavno čvorište u mreži ispitivanja osumnjičenih pripadnika Al-Kaide uhapšenih nakon napada 11. septembra 2001. godine.

Izvor: Agencija


Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada