NATO i Britanija protiv mučenja koje Trump hvali

Tokom kampanje Trump je dao naznake da je za ponovno uvođenje mučenja (AP)

NATO će se pridržavati međunarodnih zakona koji zabranjuju mučenje, rekao je u četvrtak glavni tajnik Sjevernoatlanskog saveza nakon izjave novog američkog predsjednika da mučenje “funkcionira”.

Oglasio se i glasnogovornik britanske premijerke, kazavši uoči posjeta Therese May SAD-u da Britanija ne odobrava mučenje ili nehumano postupanje.

“Sve operacije NATO-a uvijek se provode u skladu s međunarodnim zakonom – to je slučaj u svim našim vojnim operacijama tijekom mnogih godina”, rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

“To je politika NATO-a i to će ostati politika NATO-a”, kazao je on novinarima u Briselu, javlja Hina.

Trump: Simulacije utapanja učinkovite

Trump je rekao u intervjuu u srijedu da je mučenje tehnikom simulacije utapanja, koja je primijenjivano tijekom administracije Georgea W. Busha, “apsolutno” učinkovito.

Velika Britanija ne odobrava mučenje ili nehumano postupanje i njezin blizak odnos sa Sjedinjenim Državama dopušta joj iskrenu razmjenu mišljenja u područjima gdje postoje neslaganja, rekao je u četvrtak glasnogovornik premijerke May.

On je odgovarao na pitanje o toj Trumpovoj izjavi koja je izazvala zgražanje.

May je na putu za Sjedinjene Države gdje će se u petak sastati s Trumpom. Ona je prva svjetska čelnica koja će se njim sastati nakon što je službeno preuzeo dužnost predsjednika prošli tjedan.

“Stvar je u tome da mi imamo snažne i bliske odnose s Amerikom i to nam omogućuje iskrenu razmjenu mišljenja, a kada se oko nečeg ne slažemo, mi ćemo to jasno reći”, rekao je njezin glasnogovornik novinarima.

“Mi ne odobravamo mučenje ili nehumano postupanje u bilo kakvom obliku”, istaknuo je.

Obama zabranio mučenje

Tijekom svoje kampanje Trump je dao naznake da je otvoren za ponovno uvođenje te prakse, koju je zabranio predsjednik Barack Obama.

Ženevske konvencije iz 1949. zabranjuju mučenje i drugo okrutno postupanje.

Trump je rekao da će se osloniti na direktora CIA-e Mikea Pompea i ministra obrane Jamesa Mattisa da oni odluče o tom pitanju.

“Smatram li da to funkcionira? Apsolutno mislim da djeluje.”, rekao je on za ABC News. 

Izvor: Agencije