Nacionalistički političar nije dobrodošao u Buchenwald

Mediji u Njemačkoj izvijestili su da Hoecke i dalje planira prisustvovati ceremoniji (EPA)

Memorijal nacističkog koncentracionog logora povukao je poziv visokom članu njemačke nacionalističke stranke da prisustvuje obilježavanju Dana sjećanja na holokaust.

Potez Memorijala Buchenwald uslijedio je nakon što je Bjoern Hoecke, čelnik stranke Alternativa za Njemačku u saveznoj državi Tiringiji, dao izjave koje sugeriraju da bi se mogla okončati njemačka tradicija priznavanja i pokajanja zbog svoje nacističke prošlosti.

Rikola-Gunnar Luettgenau, zamjenik direktora Memorijala Buchenwald, izjavio je u četvrtak novinskoj agenciji dpa da će biti “neprihvatljivo” da Hoecke u petak učestvuje u ceremoniji zajedno s ostalim zastupnicima iz Tiringije.

Prošle sedmice Hoecke je nazvao berlinski memorijal holokausta “spomenikom srama” i izjavio da bi Njemačka trebala zauzeti “pozitivan” stav prema svojoj historiji, prenosi AP.

Nije izbačen iz AfD-a

Mediji u Njemačkoj izvijestili su da Hoecke i dalje planira prisustvovati ceremoniji zato što smatra da Memorijal ne može odlučivati o tome.

U ponedjeljak je AfD odlučivao o tome da li da izbaci Hoeckea iz stranke zbog njegove izjave, ali to se nije desilo.

Njemu su izrečene disciplinske mjere.

Centralno vijeće Jevreja također je reagiralo na njegove izjave. Saopćilo je da on gazi po sjećanjima šest miliona žrtava holokausta.

Izvor: Agencije