Meksički predsjednik otkazao posjetu SAD-u nakon Trumpovih izjava

Meksički predsjednik Enrique Peña Nieto otkazao je posjetu Washingtonu nakon što je američki predsjednik Donald Trump rekao da bi to trebao učiniti ako Meksiko odbije platiti izgradnju zida na granici dvije zemlje.

“Jutros smo informirali Bijelu kuću da neću učestvovati na sastanku zakazanom za sljedeći utorak”, napisao je Peña Nieto na Twitteru.

Trump je odgovorio da razgovori s predsjednikom Meksika ne bi urodili plodom ako Meksiko zaista nije spreman platiti za zid na granici.

“Predsjednik Meksika i ja dogovorili smo se da otkažemo sastanak zakazan za sljedeću nedelju”, rekao je Trump, prenosi AFP.

“Ako Meksiko ne želi tretirati SAD s poštovanjem, takvi sastanci ne bi urodili plodom i želim ići drugim putem. Nemam izbora”, dodao je.

Trump je prije toga poručio meksičkom kolegi da bi trebao otkazati predstojeću posjetu Washingtonu ako Meksiko odbije platiti izgradnju zida duž granice dvije zemlje.

“Ako Meksiko nije spreman platiti za prijeko potreban zid, onda bi bilo bolje da se otkaže predstojeći sastanak”, naveo je Trump na svom profilu na Twitteru.

Podsjetio je da trgovinski deficit SAD-a s Meksikom iznosi 60 milijardi dolara, prenio je Reuters. 

Peña Nieto prethodno je poručio da Meksiko neće platiti pogranični zid koji je najavio Trump nakon što je američki predsjednik potpisao direktive za izgradnju zida na granici s Meksikom, koji će biti dug 3.200 kilometara.

‘Povećati sigurnost obje zemlje’

Predsjednik Meksika nije komentirao spekulacije da nakon Trumpove odluke razmatra mogućnost da otkaže planiranu posjetu Washingtonu sljedeće sedmice.

Trump je u utorak u Ministarstvu domovinske sigurnosti rekao da njegove akcije u vezi s imigracijom pokazuju da SAD vraća kontrolu na svojim granicama.

Naveo je da će njegova administracija raditi zajedno s Meksikom na povećanju sigurnosti obje zemlje, kao i da će blisko sarađivati u tom polju.

“Sačuvat ćemo živote na obje strane granice”, rekao je Trump nakon potpisivanja direktiva o podizanju zida na granici s Meksikom.

Izvor: Al Jazeera i agencije