Ko će štititi Trumpove ‘sigurne zone’ u Siriji

Trump ne želi da SAD prihvatanjem sirijskih izbjeglica napravi grešku kao Evropa (AP)

Američki predsjednik Donald Trump kazao je da će “uspostaviti sigurne zone u Siriji” za sve izbjeglice koje bježe od nasilja u toj ratom pogođenoj zemlji.

Zaključkom da je Evropa napravila veliku grešku prihvativši milione izbjeglica iz Sirije i drugih bliskoistočnih kriznih žarišta, Trump je u razgovoru za NBC News rekao: “Ne želim da se to dogodi ovdje”.

“Apsolutno ću uspostaviti sigurne zone u Siriji za ljude”, dodao je Trump, ne pojašnjavajući svoju izjavu.

Prema dokumentu koji je Reuters dobio na uvid, očekuje se da će Trump zatražiti od Pentagona i State Departmenta da sastavi plan uspostave “sigurnih zona”, a taj bi potez mogao dodatno zakomplikovati umiješanost SAD-a u ratu u Siriji.

Taj nacrt koji čeka Trumpov potpis pokazuje da je nova administracija već pripremala korak koji je Trumpov prethodnik Barack Obama izbjegavao strahujući od potencijalnog uvlačenja SAD-a dublje u krvavi sirijski sukob, kao i od mogućeg sukoba američkih i ruskih aviona na nebu iznad Sirije.

Usvajanje plana u 90 dana

“State Department,  zajedno sa Ministarstvom odbrane, mora u roku od 90 dana sastaviti plan kojim bi se osigurale sigurne zone u Siriji i obližnjim regijama u kojima bi sirijski državljani izbjegli iz svoje domovine mogli čekati na sigurno zbrinjavanje, bilo povratkom u svoje domove ili potencijalnim odlaskom u treće zemlje”, stoji u nacrtu.

Stvaranje sigurnih zona značilo bi znatno jačanje angažmana SAD-a u Siriji i veliki odmak od oprezne Obamine politike. Ako Trump odluči nametnuti zonu zabrane letenja, to bi zahtijevalo veliki angažman američke avijacije, a zaštita civila na terenu mogla bi uključivati i angažman kopnenih snaga.

U dokumentu se međutim ne navode pojedinosti o tome kakve bi to bile sigurne zone, gdje bi se nalazile i tko bi ih štitio.

Izvor: Agencije