Njemačka će naplaćivati cestarinu

Uvođenje naplate cestarina u Njemačkoj očekuje se krajem ove ili početkom sljedeće godine (EPA)

Vlada Njemačke prihvatila je novi, izmijenjeni zakon o cestarinama za lične automobile na njemačkim autocestama, koji je, uprkos prihvaćenim izmjenama po nalogu Evropske komisije, naišao na veliki otpor susjednih zemalja, posebno Austrije, koja i dalje smatra da cestarina u ovom obliku diskriminira ostale građane Evropske unije.

“Računam s tim da će u Austriji doći razumu i odustati od otpora prema uvođenju cestarina i u Njemačkoj. Austrija, na kraju krajeva, već 20 godina ubire takse za korištenje svojih autocesta”, rekao je njemački ministar saobraćaja Alexander Dobrindt iz Kršćansko-socijalne unije.

On je izrazio nerazumijevanje za otpor Austrije uvođenju cestarina za lične automobile i u Njemačkoj, prenosi Hina.

“Nije baš evropski kad Austrija 20 godina od stranaca traži da sufinansiraju gradnju i održavanje svojih autocesta, a isto ne dopuštaju Njemačkoj”, rekao je Dobrindt, koji je naglasio kako se nada da ovakvo ponašanje Austrije neće nauditi dobrosusjedskim odnosima.

‘Povreda pravila’

Austrijski ministar saobraćaja Joerg Leichtfried opet je kritizirao njemački zakon o naplati cestarina te je u Briselu organizirao sastanak s kolegama iz zemalja koje graniče s Njemačkom, te iz Slovenije, Mađarske i Velike Britanije.

Austrija, ali i njemački susjedi, poput Holandije i Danske, kritiziraju dio zakona koji njemačkim vozačima omogućava da iznos potrošen na godišnju cestarinu, koja bi, ovisno o zapremini i količini ispušnih plinova, koštala najviše 130 eura, kompenziraju smanjenjem poreza na lična vozila.

S obzirom na to da od istog sistema ne mogu profitirati i građani EU-a čiji automobili nisu registrirani u Njemačkoj, njemački susjedi to smatraju povredom pravila EU-a, po kojima svi građani Unije moraju biti tretirani jednako pred zakonima.

Novi zakon, kako je istakao Leichtfried, jasno diskriminira građane EU-a.

Austrijski ministar najavio je tužbu protiv, kako je rekao, “CSU-ove cestarine”.

Cestarine za lična vozila projekt su bavarskog CSU-a, koji je još tokom predizborne kampanje 2013. godine bavarskim biračima obećao uvođenje cestarina kako bi i susjedi, isto kao i njemački vozači kad pređu granicu, plaćali cestarine.

Istodobno je obećano kako njemački vozači neće biti dodatno finansijski opterećeni.

Od 2,5 do 25 eura

Protiv uvođenja ovakvog oblika cestarine isprva su bili i sestrinska Kršćansko-demokratska unija, kao i koalicijski partner, Socijaldemokratska partija Njemačke, ali su u međuvremenu popustili pred pritiscima CSU-a.

Protiv cestarina su i dalje opozicijske stranke Zeleni i Ljevica, koje dvoje u vezi s finansijskom isplativošću čitavog projekta i smatraju da CSU ovakvim ponašanjem “škodi ugledu Njemačke u Evropi”.

Prema danas prihvaćenom modelu, koji je primijenjen nakon primjedbi EK-a na prvi oblik zakona, domaći vozači plaćali bi obaveznu godišnju cestarinu, a strani bi plaćali vinjete.

Desetodnevna vinjeta koštala bi od 2,5 do 25 eura, ovisno o veličini automobila i emisiji štetnih plinova.

Uvođenje naplate cestarina očekuje se krajem ove ili početkom sljedeće godine.

Izvor: Agencije