Kuvajt objesio člana kraljevske porodice

Ova vješanja prva su u zalivskoj, naftom bogatoj zemlji izvršena od sredine 2013. godine (EPA)

Kuvajt je u srijedu objesio sedam zatvorenika, uključujući člana kraljevske porodice, navodi se u saopćenju državne informativne agencije KUNA.

Ova vješanja prva su u zalivskoj, naftom bogatoj zemlji izvršena od sredine 2013. godine.

Među pogubljenima su dvoje Kuvajćana, dvoje Egipćana, Bangladešanin, Filipinka i Etiopljanka.

Osuđeni su zbog zločina kao što su ubistvo, pokušaj ubistva, otmica i silovanje.

Ubistvo s predumišljajem

Kuvajtska vlada navela je da je pogubljen i član kraljevske porodice, šeik Faisal Abdullah al-Jaber al-Sabah, te je dodano da je osuđen zbog ubistva s predumišljajem i nezakonitog posjedovanja vatrenog oružja.

Nusra al-Enezi, druga obješena Kuvajćanka, osuđena je za podmetanje požara u šatoru 2009. godine, tokom svadbene zabave njenog muža, pri čemu je ubijeno 57 ljudi, među kojima su žene i djeca.

To je bio očiti čin osvete, jer je njen muž odlučio vjenčati i drugu suprugu.

Filipinka i Etiopljanka bile su kućne pomoćnice koje su osuđene za ubistvo članova porodica njihovih poslodavaca u dva nevezana zločina.

Dvoje Egipćana osuđeno je zbog ubistva s predumišljajem, dok je Bangladešanin osuđen za otmicu i silovanje.

Zvaničnici Filipina ranije su identificirali obješenu Filipinku kao Jakatiju Pawa, koja je osuđena za ubistvo 22-godišnje kćeri njenog poslodavca 2007. godine.

U razgovoru za televiziju ABS-CBN Charles Jose, glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova, rekao je da je Vlada Filipina pokušala diplomatskim, političkim i vjerskim kanalima osloboditi Pawu.

Njen brat Gary Pawa rekao je za Associated Press da je njegova sestra, uplakana, zvala ranije u srijedu kako bi ga obavijestila o planiranom pogubljenju.

Šok za porodicu na Filipinima

Od njega je zatražila da se pobrine za njeno dvoje djece.

U zasebnom intervjuu za Philippine Daily Inquirer Pawa je rekao da je pogubljenje bilo šok za porodicu, s obzirom na to da su očekivali da se njegova sestra ubrzo vrati kući.

On je kazao da je njegova sestra nevina.

Posljednja pogubljenja u Kuvajtu za koja se zna izvršena su 2013. godine, kada su obješeni Pakistanac, Saudijac i “bidoon”, odnosno osoba bez državljanstva.

Izvor: Al Jazeera i agencije