Izraelska vojska ubila Palestinca na Zapadnoj obali

Od 2015. godine u Izraelu je ubijeno najmanje 235 Palestinaca (Arhiva)

Izraelske snage ubile su palestinskog vozača koji se automobilom zaletio u autobusku stanicu blizu naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, objavila je izraelska vojska.

Ministarstvo zdravlja Palestine zasad nije objavilo detalje o ubijenom Palestincu, ali na društvenim mrežama objavljeno je da je bio stanovnik izbjegličkog logora Qalandia pored Ramallaha.

Drugih žrtava u incidentu nije bilo, navodi vojska.

“Palestinac se zaletio vozilom u autobusku stanicu na ulazu u Kokhav Ya'akov, jugoistočno od Ramalaha. Kao odgovor na tu prijetnju, snage su pucale na napadača, pri čemu je ubijen”, navodi se u saopćenju.

‘U vozilu pronađen nož’

Na snimkama objavljenim na internetu vidi se kako se vozilo zaletjelo u čelične šipke postavljene ispred stanice kako bi se zaštitili ljudi dok čekaju autobus.

Izraelska vojska objavila je da je u vozilu pronađen nož.

Od 2015. godine najmanje 235 Palestinaca ubijeno je u Izraelu, na okupiranoj Zapadnoj obali i u Gazi, a, kako je Izrael saopćio, 158 od njih jesu azilanti, dok su preostali stradali tokom sukoba i protesta.

Za nasilje Izrael krivi palestinske lidere, dok Palestina krivi izraelsku policiju i vojsku.

Izvor: Agencije


Povezane

Palestinci u Izraelu protestuju protiv rušenja njihovih domova, za koje izraelska vlada tvrdi da su izgrađeni bez dozvole i da su nelegalni. Buldožeri su već srušili brojne objekte u području Wâdi Ara, gdje još dvije hiljade kuća čeka na rušenje. 

Published On 22 Jan 2017
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO