Zuroff kritizirao Netanyahua zbog Hrvatske i holokausta

Zuroff: 'Izrael ima dovoljno mogućnosti da nađe načine da izrazi zabrinutost zbog revizionizma holokausta' (AP)
Zuroff: 'Izrael ima dovoljno mogućnosti da nađe načine da izrazi zabrinutost zbog revizionizma holokausta' (AP)

Efraim Zuroff, čelnik Centra “Simon Wiesenthal”, optužio je u utorak Izrael da se “odrekao svoje dužnosti” prema preživjelima u holokaustu nakon što izraelski premijer Benjamin Netanyahu u izjavi o Hrvatskoj tokom posjete hrvatskog premijera Andreja Plenkovića nije spomenuo genocid, javili su izraelski mediji.

Zuroff je to izjavio u utorak tokom radne posjete Plenkovića Izraelu, u vrijeme spora između njegove vlade i Jevrejske zajednice u Hrvatskoj, javila je Jevrejska telegrafska agencija.

Agencija prenosi da je Koordinacija jevrejskih općina odlučila bojkotirati tradicionalni skup sjećanja koji organiziraju hrvatske vlasti povodom 27. januara, Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta.

‘Postavljena ustaška ploča’

Predsjednik Jevrejske općine Zagreb Ognjen Kraus tu je odluku obrazložio navodnom neprimjerenom reakcijom hrvatskih vlasti na relativizaciju ustaštva u Hrvatskoj, prenosi Hina.

Jevrejska telegrafska agencija također navodi da se hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović fotografirala u novembru sa “zastavom hrvatskom fašističkog marionetskog režima tokom Drugog svjetskog rata”, a da su ovog mjeseca “veterani Drugog svjetskog rata ugravirali ustaški slogan na spomen-ploču postavljenu u gradu Jasenovcu”.

“Vlasti su ignorirale zahtjeve Jevrejske zajednice da se ta ploča ukloni”, ističe agencija.

Također piše da je prošle sedmice direktor jedne hrvatske srednje škole zatvorio izložbu o holokaustu koju je Kuća Anne Frank u Amsterdamu pomogla postaviti u njegovoj školi.

On je za lokalne medije rekao da se protivi predstavljanju ustaša kao ubica.

Zabrinutost zbog revizionizma holokausta

Zuroff je u ponedjeljak pisao Ambasadi Hrvatske u Izraelu tražeći da direktor bude otpušten.

“Međutim, u Netanyahuovoj izjavi za medije o sastanku s Plenkovićem nije bilo direktne ni indirektne napomene o tim kontroverzama. Umjesto toga on je zahvalio Hrvatskoj na pomoći Izraelu u borbi protiv šumskih požara; pohvalio je Hrvatsku, koja je članica Evropske unije, za podršku Izraelu na međunarodnim forumima i pozvao je da nastavi pomagati Izraelu u borbi protiv ‘militantnog islamskog terorizma'”, rekao je Zuroff, prenosi Jevrejska telegrafska agencija.

Zuroff je rekao da, iako cijeni potrebu Izraela da očuva i njeguje prijateljske odnose s istočnoevropskim zemljama, “jevrejska država ipak trenutno ima dovoljno mogućnosti da nađe načine da izrazi zabrinutost zbog revizionizma holokausta i zloupotrebe sjećanja na holokaust, a da ne naškodi bilateralnim odnosima”.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO