Vrhovni sud: Parlament mora odobriti Brexit

Vrhovni sud Velike Britanije odlučio je da premijerka Theresa May mora dobiti odobrenje Parlamenta kako bi pokrenula proces izlaska te države iz Evropske unije.

Najviše britansko sudsko tijelo odbacilo je navode Vlade da bi May mogla koristiti izvršne ovlasti i pozvati se na Član 50 Lisabonskog sporazuma te započeti dvogodišnje pregovore o Brexitu bez parlamentarnog odobrenja, javlja Reuters.

Vrhovni sud je odlučio da zakon o pokretanju Brexita mora biti predočen Parlamentu.

Glasnogovornik britanske premijerke kazao je da odluka Vrhovnog suda ne mijenja plan da Član 50 bude pokrenut do kraja marta.

Britanski državni odvjetnik Jeremy Wright je kazao da je Vlada razočarana sudskom odlukom.

Dodao je kako će provođenje odluke o Brexitu biti političko, a ne pravno pitanje.

Vođa opozicije Jeremy Corbyn je rekao da će Laburistička partija tražiti plan Vlade kako bi bili sigurni da je Vlada odgovorna Parlamentu tokom pregovora o Brexitu.

Test ustavnosti

Slučajevi Vrhovnog suda se gledaju kao najvažniji testovi ustavnosti, jer se bave centralnim pitanjem u britanskom zakonu – linijom diobe između moći Parlamenta i izvršne moći.

Vlada je tvrdila da može koristiti isključivo pravo koje datira iz srednjeg vijeka da započne proces napuštanja EU-a, ali je Visoki sud donio odluku u novembru prošle godine da Vlada ne može djelovati samostalno, bez glasanja u Parlamentu.

Premijerka Velike Britanije Theresa May obavezala se da do kraja marta započne sa procesom napuštanja EU-a za koji se očekuje da će trajati približno dvije godine.

Izvor: Agencije