Video: Podrška organizatorici Marša žena nakon vala mržnje

 

Američka muslimanka palestinskog porijekla, Linda Sarsour, decenijama se zalaže za napredne ciljeve u Sjedinjenim Američkim Državama.

„Stojim pred vama kao američka muslimanka koja se ne opravdava“, kazala je tokom Marša žena u Washingtonu nakon inauguracije novog američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Njen istup izazvao je val mržnje zbog njene uloge u maršu.

Pojedini su objavili kako je ona „supredsjednica Marša žena koja ima veze sa teroristima“ ili „antisemitkinja koji je organizirala Marš žena na Washington“.

No, na ovo je internetska zajednica odgovorila.

Sanders, Klein, Amnesty…

Tako su organizatori Marša objavili kako su ponosni što je Sarsour među čelnim ljudima, te kako će ona uvijek imati njihovu podršku.

Bernie Sanders, jedan od demokratskih kandidata za novog lidera SAD-a, na Twitteru je objavio: „Hvala Lindi za pomoć u organizaciji marša i izgradnji progresivnog pokreta. Kada zajedno istupimo, pobjeđujemo.“

„Sestre i braćo, vi ste ono što čini demokratiju“, kazala je Sarsour tokom marša, a iz pokreta Black Lives Matter su joj odgovorili: „Vidimo te sestro, imaš našu podršku danas i svakog dana“.

I organizacija Amnesty International je iskazala podršku Sarsour, objavivši: „Uz Lindu smo jer ona predstavlja duh pravog aktivizma. Ustanimo protiv govora mržnje. Ne dozvolimo da strah pobijedi.“

Uz nju je i autorica Naomi Klein: „Ne ovaj put, trolovi, stojim uz nevjerovatnu i inspirativnu Lindu.“

Izvor: Agencije


Povezane

Milioni ljudi diljem svijeta jučer su izrazili potporu pravima žena, ali i nezadovoljstvo stavovima novog predsjednika SAD-a. Više od pola miliona Amerikanaca okupilo se na protestnoj šetnji ulicama Washingtona protiveći se vrijednostima koje, kako kažu, promovira Donald Trump.

Širom svijeta održavaju se marševi žena protiv Donalda Trumpa. Na ulice Londona izašle su hiljade ljudi. To je jedan od gotovo 700 marševa, koliko ih je planirano za Trumpov prvi dan na dužnosti američkog predsjednika. Aktivistice za ljudska prava na ovaj način žele podsjetiti da je 45. predsjednik SAD-a u predizbornoj kampanji, kako kažu, vrijeđao […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO