Šef Pentagona: SAD posvećen NATO-u

Pentagon je rekao da je Mattis razgovarao i s kolegama iz Velike Britanije i Kanade (EPA)

Novi američki ministar odbrane James Mattis poručio je saveznicama u NATO-u da je Washington “nepokolebljivo posvećen” toj vojnoj alijansi, iako je novi predsjednik SAD-a Donald Trump ranije ismijao tu organizaciju kao zastarjelu.

Trump je nedavno izjavio da je “NATO zastario jer je osmišljen prije puno godina i jer se nije bavio terorizmom”. Također je rekao da zemlje članice NATO-a ne troše dovoljno za odbranu.

Mattis je prvog dana na dužnosti, razgovarao telefonom sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom i ministrima odbrane Britanije i Kanade, javlja AFP.

On  je naglasio “nepokolebljivu posvećenost” SAD NATO-u u razgovoru sa britanskim kolegom Michaelom Fallonom, saopćio je glasnogovornik Pentagona Jeff Davis.

Također je istakao da će SAD i Britanija uvijek uživati jedinstveno bliske odnose, koji se održavaju u njihovim odbrambenim vezama “koje predstavljaju temelj američke sigurnosti”.

‘Ključna uloga’

U razgovoru sa Stoltenbergom, Mattis – koji je ranije bio na visokoj funkciji u NATO-u – istakao je “ključnu ulogu koju NATO igra u transatlantskoj sigurnosti”, javlja Tanjug.

Mattis je želio da taj poziv obavi prvog dana na novoj funkciji kako bi učvrstio značaj koji pridaje Alijansi, navodi se u saopćenju Pentagona.

“Dva lidera su razgovarala o značaju naših zajedničkih vrijednosti i Mattis je istakao da, kada traži saveznike koji bi mu pomogli u odbrani tih vrijednosti, SAD uvijek počinje s Evropom”, dodaje se u saopćenju.

Stoltenberg je kasnije iz Brisela saopćio da je imao “odličan razgovor” sa Mattisom i opisao ga je kao “snažnog prijatelja NATO-a u Pentagonu”.

Mattis je pozvao i kanadskog ministra odbrane Harjita Sajjana, i tom prilikom su istakli dubinu američko-kanadskih odnosa kao partnera u Sjevernoameričkoj zračnoj odbrambenoj komandi (NORAD), saveznika u NATO-u i susjeda, navodi francuska agencija.

Izvor: Agencije