Schulz kandidat socijaldemokrata za njemačkog kancelara

Martin Schulz dosad je uglavnom vršio dužnosti vezane za Evropsku uniju (EPA)

Donedavni predsjednik Evropskog parlamenta Martin Schulz trebao bi biti kandidat Socijaldemokratske stranke Njemačke za kancelara na parlamentarnim izborima u septembru.

Istovremeno bi trebao preuzeti i vodstvo SPD-a, dok bi dosadašnji predsjednik te stranke i vicekancelar Sigmar Gabriel trebao preuzeti dužnost ministra vanjskih poslova, objavljeno je u utorak.

“Ako sada nastupim kao kandidat za kancelara, neću u tome uspjeti i to će samo naštetiti stranci. Schulz ima mnogo više šansi”, rekao je Gabriel u zajedničkom intervjuu za Stern i Die Zeit.

Istovremeno bi Gabriel, koji trenutno vrši funkciju vicekancelara i ministra privrede u demokršćansko-socijaldemokratskoj vladi Angele Merkel, trebao preuzeti funkciju ministra vanjskih poslova od Franka-Waltera Steinmeiera, koji bi sredinom februara trebao biti izabran na dužnost predsjednika države.

Izbori 24. septembra

Iz vrha SPD-a potvrđeno je da će Gabriel ovu odluku tokom popodneva saopćiti zastupničkom klubu SPD-a u Bundestagu i vodstvu stranke.

Dosad se polazilo od toga da će Gabriel biti kandidat za kancelara, a da će Schulz, koji ne raspolaže gotovo nikakvim unutrašnjopolitičkim iskustvom te je dosad uglavnom vršio dužnosti vezane za Evropsku uniju, preuzeti dužnost ministra vanjskih poslova.

Ranije u utorak njemački predsjednik Joachim Gauck potvrdio je da će izbori za Bundestag biti održani 24. septembra.

Prema posljednjim ispitivanjima javnog mnijenja, demokršćanska unija CDU / CSU, s kancelarkom Merkel na čelu, uvjerljivo vodi na listi najpopularnijih stranaka.

Po nekim predviđanjima, ova unija mogla bi osvojiti između 31 i 38 posto glasova, dok SPD podržava tek 20 posto birača.

Desna populistička Alternativa za Njemačku može računati s podrškom 10 do 15 posto birača.

Izvor: Agencije