Radev raspisao vanredne parlamentarne izbore

Radev će raspustiti parlament u petak, 27. januara (EPA)
Radev će raspustiti parlament u petak, 27. januara (EPA)

Bugarski predsjednik Rumen Radev raspisao je vanredne parlamentarne izbore, koji će biti održani 26. marta i odredio da funkciju premijera dotad obavlja bivši predsjednik Skupštine Bugarske Ognjan Gerdžikov.

Kako prenosi Reuters, Radev će raspustiti parlament u petak, 27. januara.

Gerdžikov (70), koji je trenutno profesor prava i predsjednik jednog arbitražnog suda, bio je predsjednik Skupštine Bugarske od 2001. do 2005. godine.

Nove funkcije

U saopćenju iz predsjednikovog kabineta navedeno je da je Radev odredio 26. mart kao dan održavanja izbora, dok je u drugom dekretu postavio Gerdžikova za vršioca dužnosti premijera, prenosi Tanjug.

Kako su izvori rekli Reutersu, sadašnji zamjenik ministra finansija Kiril Ananjev (61) bit će ministar finansija.

Radev, koji je stupio na funkciju ovog mjeseca, morao je raspisati vanredne parlamentarne izbore zbog toga što je vlada podnijela ostavke nakon što je njihov predsjednički kandidat izgubio na izborima.

Izvor: Agencije


Povezane

Bugarski premijer Bojko Borisov ponudio je parlamentu ostavku, zbog izborne pobjede opozicionog kandidata Rumena Radeva. On je uz pomoć opozicione socijalističke partije na izborima pobijedio kandidatkinju vladajuće partije GERB, Cecku Cačevu. Razlika između dva kandidata je više od 20 posto. Novoizabranog predsjednika analitičari opisuju kao prijateljski nastrojenog prema Rusiji. Kandidovao se kao nestranačka ličnost, koristeći […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO