Mediji: Trump želi da Comey ostane na čelu FBI-a

Trump je, navodno, Jamesu Comeyu rekao kako se nada da će ostati na mjestu direktora FBI-a (Arhiva)
Trump je, navodno, Jamesu Comeyu rekao kako se nada da će ostati na mjestu direktora FBI-a (Arhiva)

Američki predsjednik Donald Trump zatražio je od direktora FBI-a Jamesa Comeya, kritiziranog zbog njegove uloge u američkoj predsjedničkoj kampanji, da ostane na funkciji, izvijestio je list The New York Times.

I republikanci i demokrati tokom izborne kampanje kritizirali su objave direktora FBI-a o aferi s elektronskom poštom Hillary Clinton.

Odnosi Bijele kuće i FBI-a time su osjetljiviji što savezna policija sada istražuje odnose osoba bliskih Trumpu s ruskim dužnosnicima.

Prema Timesu, koji se oslanja na neimenovane izvore, Trump je ranije ovog mjeseca rekao Jamesu Comeyu kako se nada da će ostati na tom mjestu.

Ovlasti američkog predsjednika

Republikanca Comeya na mjesto direktora FBI-a imenovao je bivši predsjednik Barack Obama 2013. godine.

Direktor FBI-ja imenuje se na 10 godina, ali američki predsjednik ima ovlasti otpustiti ga.

Senat SAD-a ranije je kao novog direktora CIA-e potvrdio republikanskog zastupnika Mikea Pompea, koga je za tu dužnost predložio Trump.

Trump je u petak položio predsjedničku zakletvu u Washingtonu te tako postao 45. predsjednik Sjedinjenih Američkih Država.

U predsjedničkom govoru Trump je poručio kako je nova vizija za vođenje države “Amerika na prvom mjestu”.

Rekao je da će moto nove vlasti biti “za Amerikance i s Amerikancima”.

Dodao je kako bi 20. januar 2017. godine trebalo zapamtiti kao historijski dan kada je narod ponovo postao vladar SAD-a.

Izvor: Agencije


Povezane

Donald Trump ponovo se obrušio na medije. Novinare krivi zbog svog napetog odnosa s obavještajnom službom. Na sastanku s članovima CIA-e poručio im je kako ih niko ne poštuje više od njega samoga. Za medijske izvještaje o vremenskim prilikama te broju prisutnih na inauguraciji kazao je da su bila lažna.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO