Gabriel: Šanse za njemačku industriju u Aziji i Južnoj Americi

"Ukoliko Trump započne trgovinski rat s Azijom i Južnom Amerikom, to će nama otvoriti mogućnosti", rekao je Gabriel (EPA)

Njemački vicekancelar Sigmar Gabriel smatra da bi njemačka industrija mogla da iskoristi prilike za trgovinu u Aziji i Južnoj Americi koje bi se ukazale zbog protekcionističke politike SAD-a, nakon što je američki predsjednik Donald Trump povukao svoju zemlju iz Transpacifičkog partnerstva (TPP).

“Ukoliko Trump započne trgovinski rat s Azijom i Južnom Amerikom, to će nama otvoriti mogućnosti”, rekao je Gabriel u intervjuu za Handelsblatt, prenosi Reuters.

Gabriel je kazao da “Trump jednostavno mora da prizna da američka ekonomija često nije kompetitivna, dok njemačka jeste”, kritikujući istovremeno prijetnju novog šefa Bijele kuće da će nametnuti dažbine od 35 posto na njemačke automobile uvezene iz Meksika.

“To bi bilo kontraproduktivno za SAD”, ocijenio je njemački vicekancelar.

Izlazak Sjedinjenih Država iz TPP-a

Trump je juče potpisao ukaz kojim počinje povlačenje SAD-a iz trgovinskog sporazuma o Transpacifičkom partnerstvu (TPP). Nakon potpisivanja ukaza u Ovalnom uredu, Trump je rekao da je to “velika stvar za američkog radnika”, prenio je Reuters.

On je, takođe, potpisao dekret kojim se zamrzava zapošljavanje u federalnoj vladi, ali i ograničava finansiranje stranih nevladinih organizacija koje podržavaju abortus.

Pokretanjem procesa izlaska SAD-a iz TPP-a, Trump je ispunio obećanje dato u predizbornoj kampanji o prekrajanju trgovinske politike SAD-a u svojim prvim danima na funkciji predsjednika.

Sporazum TPP je potpisalo 12 država s ciljem liberalizovanja trgovine između SAD-a i zemalja na obodu Pacifika, kao što su Japan, Meksiko i Singapur.

Izvor: Agencije