Evropski parlament strahuje od jačanja tenzija na Balkanu

Europski parlament, EP, Europska unija, EU
U EP-u ocjenjuju da napredak u odnosima zemalja zapadnog Balkana nije osiguran i pokazuje znake lomljivosti (EPA)

Članovi Odbora za vanjsku politiku Europskog parlamenta izrazili su u utorak zabrinutost zbog jačanja napetosti i zapaljive retorike u jugoistočnoj Europi i upozorili da je potrebno nešto poduzeti kako se te napetosti ne bi pretvorile u nešto gore.

Vanjskopolitički odbor ocijenio je da zapadni Balkan mora ostati prioritet za EU, a kao odgovor na povišene tenzije u regiji europski zastupnici pozvali su EU da bude prisutnija u toj regiji.

Tijekom rasprave u Odboru za vanjsku politiku EP-a u Briselu ocijenjeno je da nedovršeno pomirenje, krhki međuetnički odnosi, prijetnja od radikalizacije, rastući utjecaj Rusije, nedovoljan politički dijalog, kao i nedostatak medijskih sloboda predstavljaju otvorena pitanja diljem zapadnog Balkana.

Europski zastupnici razgovarali su o povišenim tenzijama u regiji, uključujući i pitanja kao što su odnosi Beograda i Prištine i tzv. “slučaj ‘Vlak'”, ali i o postizbornoj situaciji u Makedoniji i povećanim međuetničkim podjelama u Bosni i Hercegovini.

Fajon: ‘Suzdržati se od opasne retorike’

Tom prilikom naglašeno je kako je zapadni Balkan strateški prioritet za EU zato što leži u srcu Europe, okružen je zemljama članicama, a događanja u regiji izravno utječu na EU.

Većina zastupnika složila se s ocjenom da “slučaj ‘Vlak'” može ugroziti “spor, ali vidljiv” napredak u odnosima između Beograda i Prištine.

Predstavnica socijaldemokrata Tanja Fajon pozdravila je nastavak dijaloga Beograda i Prištine i pozvala na okončanje zapaljive retorike.

“Vrijeme je za iskrene i otvorene riječi. Vrijeme je da se političari suzdrže od opasne retorike”, naglasila je Fajon, kako prenosi Tanjug.

U Europskom parlamentu ocjenjuju da napredak u odnosima zemalja zapadnog Balkana “nije osiguran” i da “pokazuje znake lomljivosti”.

To se, prema riječima hrvatskog predstavnika u EP-u Tonina Picule, može odraziti na europsku budućnost tih zemalja.

Potpredsjednica EP-a i izvjestilac za Kosovo Ulrike Lunacek pozvala je sve institucije EU-a da snažnije zahtijevaju od šest zemalja zapadnog Balkana koje se nalaze na putu eurointegracija da se fokusiraju na europske vrijednosti.

“Jedna od osnova procesa proširenja i onoga što je EU načinilo snažnom jest savladavanje nacionalističkih prijetnji. To podrazumijeva dobrosusjedske odnose i među ljudima koji su bili neprijatelji i međusobno ratovali”, izjavila je Lunacek.

Burne reakcije zbog Nacionalnog fronta

Najburnije reakcije na sastanku Odbora izazvalo je izlaganje zastupnika iz redova francuskog Nacionalnog fronta Jean-Luca Schaffhausera, koji je postavio pitanje je li poštivanja europskih vrijednosti bilo prilikom bombardiranja Srbije i priznavanja neovisnosti Kosova.

Raspravi o situaciji i pojačanim tenzijama na zapadnom Balkanu u Odboru za vanjsku politiku EP-a prisustvovale su i Angelina Eichhorst uime Europske službe za vanjske odnose i Catherine Wendt uime Generalnog direktorijata za proširenje.

Wendt je zaključila raspravu konstatacijom da je stabilnost zapadnog Balkana od suštinskog značaja za EU i da je važno održati jasnu europsku perspektivu regije.

Vanjskopolitički odbor Europskog parlamenta pozvao je šeficu diplomacije EU-a Federicu Mogherini i povjerenika za pregovore o proširenju Johannesa Hahna da sudjeluju u nastavku rasprave o situaciji na zapadnom Balkanu.

Izvor: Agencije