Uhapšeno 245 osoba zbog trgovine oružjem

U SAD-u svake godine od vatrenog oružja smrtno strada više od 33.000 ljudi, od čega su 22.000 samoubistva (EPA)

Španska policija saopćila je da su u akciji suzbijanja nelegalne trgovine oružjem širom Evrope zaplijenjena 664 komada oružja i da je uhapšeno 245 osoba u 11 zemalja, javlja AP.

U saopćenju Civilne garde navodi se da je u Španiji uhapšeno 46 osoba, a oduzeto 247 komada oružja u okviru operacije koja je trajala nekoliko mjeseci prošle godine.

Policija je rekla da su vođe operacije bila četverica Španaca, koja su replike oružja nabavljala u Rumuniji, a potom ih u radionicama po Španiji pretvarala u pravo oružje i prodavala na crnom tržištu.

Oduzete bombe i prigušivači

U racijama širom Evrope oduzeto je i 34.000 metaka, bombi i prigušivača.

Operaciju je podržao Europol, a hapšenja su vršena i u Belgiji, Velikoj Britaniji, Bugarskoj, na Kipru, u Finskoj, Grčkoj, Holandiji, Poljskoj, Rumuniji i Švedskoj.

Izvor: Agencije


Povezane

Od 2012. godine osam centralnoevropskih i istočnoevropskih zemalja odobrilo je isporuke oružja i municije u vrijednosti od najmanje milijardu i 200 miliona eura za četiri ključna opskrbljivača naoružanih grupa u Siriji i Jemenu, navodi se u najnovijem izvještaju Balkanske istraživačke mreže (BIRN) i Mreže za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije (OCCRP). Sa 302 miliona eura […]

Published On 24 Aug 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO