Turska i od Trumpa traži izručenje Gulena

Recep Tayyip Erdogan, Turska, Predsjednik
Erdogan: 'FETO nije prijetnja samo za Tursku nego za svaku zemlju u kojoj je aktivan' (AP)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u ponedjeljak da je organizacija FETO prijetnja svakoj zemlji u kojoj je aktivna.

“Turska je 15. srpnja bila na meti pokušaja državnog udara, iza kojeg stoji teroristička organizacija FETO. Nažalost, ta teroristička organizacija, krijući se iza izraza kao što su ‘humanitarna pomoć’, ‘obrazovanje’ ili ‘trgovina’, pridobila utjecaj u mnogim zemljama svijeta”, rekao je on prilikom posjete Tanzaniji.

“Hoću jasno reći: FETO nije prijetnja samo za Tursku nego i za svaku zemlju u kojoj je aktivan. Poznato nam je i da ta podla teroristička organizacija postoji i u Tanzaniji”, kazao je Erdogan, kako prenosi Anadolija.

Zamjenik premijera i glasnogovornik Vlade Turske Numan Kurtulmus izjavio je u ponedjeljak kako se nada da administracija novoimenovanog američkog predsjednika Donalda Trumpa neće ponavljati greške koje je u odnosima između SAD-a i Turske činila prethodna vlast u Washingtonu.

 

“Uvaženi Trump preuzeo je dužnost predsjednika SAD-a i u tom procesu se podrazumijeva da će raditi na kreiranju smjera američke politike u okvirima globalne, ali i bliskoistočne politike. Nadamo se da će nova američka administracija imati perspektivu za uspostavu mira na Bliskom istoku, kao i da će biti inicijator poteza koji će donijeti mir u svijetu”, kazao je on nakon sjednice Vlade.

Kurtulmus je rekao da će Turska i administraciji novog američkog predsjednika ponoviti zahtjev za izručenje vođe organizacije FETO Fethullaha Gulena.

“U tom slučaju važno je da nova američka administracija pokaže svoje namjere, što je važnije od uplitanja u pravni postupak koji je tamo već u tijeku. Važno je da vidimo hoće li Trumpova administracija stati na stranu bandita koji vodi šaku bandita ili će, pak, stati na stranu Republike Turske i njenih 80 milijuna stanovnika. Mi na svim platformama i u okvirima prijateljskih i partnerskih odnosa ustrajno ponavljamo svoj zahtjev za izručenje Gulena i nadamo se pozitivnom kraju tog procesa”, poručio je Kurtulmus.

On je dodao da Trumpova administracija mora revidirati svoje stavove prema dvjema ključnim stvarima ako želi jačati odnose s Turskom – to su pitanje izručenja Gulena, koji je vođa organizacije, kako kaže, odgovorne za neuspjeli srpanjski pokušaj puča u Turskoj, te pitanje američke podrške grupi PYD, sirijskom ogranku organizacije PKK.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO