Trump potpisao američko povlačenje iz TPP-a

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je dekret kojim ukida američko učešće u Transpacifičkom sporazumu o slobodnoj trgovini, koji je dogovoren pod administracijiom bivšeg predsjednika Baracka Obame.

To je prvi potez novog predsjednika na ostvarenju predizbornog obećanja da će ukinuti Transpacifičko partnerstvo ili TPP, koje je nazvao “ubicom radnih mjesta” i “silovateljem” američkih interesa.

“Razgovarali smo o ovome dugo vremena”, rekao je Trump nakon potpisivanja u Ovalnom uredu, nazvavši to “sjajnim za američke radnike”.

Trump je također potpisao i druge dekrete kao što je zamrzavanje zapošljavanja u državnim službama na saveznom nivou te vraćanje na snagu odluke o ukidanju fondova za međunarodne grupe koje izvode pobačaje ili osiguravaju informacije o tome gdje i kako to učiniti, javlja reporter Al Jazeere iz Washingtona Ivica Puljić. 

‘Sporazum bez SAD-a nema smisla’

Sporazum koji je sklopljen kao kontrateža rastućem kineskom ekonomskom utjecaju ima za cilj uspostaviti pravila trgovine za 21. stoljeće. Iako je potpisan u 2015. godini, sporazum još nije stupio na snagu. 

Njega je potpisalo 12 zemalja – Australija, Brunej, Čile, Japan, Kanada, Malezija, Meksiko, Novi Zeland, Peru, Singapur, Sjedinjene Države i Vijetnam – koje zajednički čine 40 posto svjetske ekonomije.

Japanski premijer Shinzo Abe, veliki zagovornik sporazuma, izjavio je da TPP bez Sjedinjenih Država neće imati smisla, prenosi AFP.

Transpacifičkim partnerstvom trebale su biti otklonjene trgovinske barijere i olakšano investiranje, međutim, ovaj sporazum podigao je veliku prašinu u američkim političkim krugovima i tamošnjoj javnosti. 

TPP predviđa znatno otvaranje tržišta poljoprivrednih proizvoda Kanade, SAD-a i Japana.

Premda zagovaratelji TPP-a tvrde da će on potaknuti ekonomski rast u tom dijelu svijeta, više nevladinih organizacija upozorava da će donijeti samo opću deregulaciju, a korist isključivo multinacionalnim kompanijama.

Izvor: Agencije