Trump najavio početak pregovora o NAFTA-i

Trump tvrdi da želi zaustaviti odliv američkih fabrika u Meksiko (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump rekao je kako planira uskoro započeti pregovore s čelnicima Kanade i Meksika o Sjevernoameričkom sporazumu o slobodnoj trgovini (NAFTA). 

“Započet ćemo pregovore vezane za NAFTA-u”, rekao je Trump pri zakletvi njegovih savjetnika u Bijeloj kući. 

“Krenut ćemo sa pregovorima o NAFTA-i, o imigraciji i o sigurnosti granice”, dodao je. 

Trump se tokom svoje predsjedničke kampanje obavezao da će u slučaju svoje pobjede ponovno pregovarati o NAFTA-i kako bi se postigli bolji uslovi za SAD. 

NAFTA, sporazum koji je na snazi od 1994., zajedno je s drugim trgovinskim sporazumima postao meta bijesa glasača u centralnom, industrijskom dijelu SAD-a, što je Trump iskoristio na svom pobjedničkom putu prema Bijeloj kući. 

Trgovinski stručnjaci, akademici i članovi vlade smatraju kako će Kanada i Meksiko također tražiti koncesije, i da će NAFTA-in sistem bez tarifa teško biti promijenjen. Bilo kakvo postizanje dogovora trajat će najmanje nekoliko godina, tvrde.

Trump je najavio susret s kanadskim premijerom Justinom Trudeauom i meksičkim predsjednikom Enriqueom Penom Nietom tokom kojeg će raspravljati o ovoj temi. 

Pohvalio je meksičkog predsjednika koji se u svojoj državi suočava s niskom popularnošću zbog korupcije i rasta inflacije. “Predsjednik je bio stvarno sjajan”, rekao je Trump.

“Mislim da ćemo postići jako dobar rezultat za Meksiko, za SAD, i za sve koji su u to uključeni”, smatra novi američki predsjednik. 

Ograničiti odliv u Meksiko

Kritičari Pene Nieta tvrde kako on nema jasan plan za suprotstavljanje Trumpovim pozivima na ograničavanje slobodne trgovine i deportaciju ilegalnih migranata.

Trump nije rekao puno toga o promjenama koje želi vidjeti, osim zaustavljanja odliva američkih fabrika i poslova u Meksiko.

Od pobjede na izborima 8. novembra najavljivao je i prijetio da će uvesti tarife na kompanije koje presele svoju proizvodnju u Meksiko. 

Trump također i dalje insistira na izgradnji zida na američko-meksičkoj granici, i tvrdi da će trošak izgradnje platiti Meksiko.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO