Pentagon demantira da je SAD zajedno s Rusijom napao ISIL

AP podsjeća da je Rusija predlagala takvu saradnju i u prošlosti (AP)

Sjedinjene Američke Države nazvale su “glupošću” tvrdnju Rusije da su njeni avioni letjeli zajedno s američkima u zajedničkoj misiji s koalicijom na čijem je čelu Vojska SAD-a u borbi protiv ISIL-a, prenio je AP.

Zvanično je to potvrdio Pentagon, prenosi Guardian.

Glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer nakon demantija je kazao da SAD, “naravno”, može i s Rusijom u borbu protiv ISIL-a.

Istakao je da je novi američki predsjednik Donald Trump otvoren prema ideji izvođenja zajedničkih operacija s Rusijom u borbi protiv ISIL-a u Siriji, prenosi AFP.

“Ako postoji način da se borimo protiv ISIL-a zajedno s bilo kojom zemljom, bilo da je to Rusija ili neko drugi, i ako imamo zajednički nacionalni interes u tome, naravno, prihvatit ćemo to”, naveo je on.

‘Rutinski razgovori’

Pukovnik Američkih zračnih snaga John Dorian, koji je glasnogovornik koalicije, odmah je rusku tvrdnju nazvao “propagandom”.

Glasnogovornik Pentagona, mornarički kapetan Jeff Davis, rekao je da SAD obavlja rutinske razgovore koji služe za izbjegavanje nenamjernih zračnih incidenata na prenatrpanom sirijskom nebu, prenosi AP.

Davis je naveo da nema nikakvih promjena u tom aranžmanu, kao i da SAD već mjesecima insistira na tome da ne postoji koordinacija ni zajedničko uništavanje meta s Rusijom.

Ministarstvo odbrane Rusije ranije je saopćilo da su ruski vojni avioni u Siriji sudjelovali u zajedničkoj misiji s koalicijom na čijem je čelu SAD u napadu na položaje ISIL-a.

AP podsjeća da je Rusija predlagala takvu saradnju i u prošlosti, ali je administracija bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame to odbijala.

Agencija navodi da je novi američki predsjednik Donald Trump pozvao na zajedničke napore s Rusijom u borbi protiv ISIL-a.

Prethodno akcija Rusije i Turske

Prema navodima Ministarstva odbrane Rusije, snage te države u Siriji u nedjelju su dobile koordinate položaja ISIL-a kod grada Al-Baba “od SAD-a posredstvom vruće linije uspostavljene sa sjedištem međunarodne koalicije”.

U ponedjeljak su dva ruska vojna aviona i dva aviona koalicije na čijem je čelu SAD napali te mete, uništivši nekoliko skladišta municije i depoa s gorivom, kao i naoružane pojedince te njihovo naoružanje.

AP podsjeća da su ruski i turski borbeni avioni zajedno djelovali u subotu na istom području.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO