Izraelske nade i strahovi nakon dolaska Trumpa

Izrael prima godišnje 3,1 milijardu dolara američke pomoći (Al Jazeera)
Izrael prima godišnje 3,1 milijardu dolara američke pomoći (Al Jazeera)

Izraelci imaju različite poglede kada je riječ o politici novog američkog predsjednika Donalda Trumpa, nakon što je formalno ušao u Bijelu kuću i položio zakletvu. Dok pojedini pozdravljaju Trumpa i smatraju ga bliskim saveznikom Izraela, drugi strahuju da bi njegova vanjska politika mogla odigrati ulogu u smanjivanju vojne i finansijske podrške toj zemlji.

Izraelska televizija Arutz Sheva (Kanal 7) prenosi niz izjava izraelskih lidera koji su pozdravili Trumpov dolazak na vlast u SAD-u, jer to ima pozitivan učinak na Izrael.

Avi Dichter, bivši ministar unutrašnje sigurnosti i trenutni predsjednik Odbora za vanjske poslove i odbranu u Knessetu, uputio je pismo Trumpu kako bi ga ohrabrio da premjesti američku ambasadu u Jerusalem i time bude prvi predsjednik u svijetu koji je učinio takav potez. 

U pismu se navodi da je Izrael ubio šejha Ahmada Yassina, odgovornog za ubijanje stotina Izraelaca, a da Palestinci nisu ništa poduzeli protiv Izraela, jer znaju da vrijeme ne ide u njihovu korist. Pokret Hamas i Islamski džihad već su prijetili kako će zapaliti Bliski istok, međutim, svoje prijetnje nisu uspjeli pretočiti u stvarnost.

Novo razdoblje

Ovaj televizijski kanal prenosi i riječi izraelskog ministra obrazovanja Naftalija Bennetta, lidera stranke Jevrejski dom, da ulazak Trumpa u Bijelu kuću označava novo razdoblje za Izrael i da se ova država – nakon više od pedeset godina – nalazi pred neponovljivom prilikom za nametanje svog suvereniteta.  To će potaknuti Izrael da osnaži svoj suverenitet nad doseljeničkim naseljima koja se nalaze na Zapadnoj obali.     

Kanal 7 također navodi da je izraelski predsjednik Reuven Rivlin pozvao Trumpa da posjeti Jerusalem, opisujući ga kao “prijatelja Izraela”. Savezništvo koje postoji između Izraela i SAD-a ne zasniva se samo na prijateljstvu lidera ovih zemalja, već i na zajedničkim vrijednostima i dugogodišnjem zalaganju za slobodu, rekao je on. Izrazio je svoju nadu da će odnosi između Tel Aviva i Washingtona postati još bliži za vrijeme Trumpovog mandata, te da će se povećati saradnja između dvije države u različitim oblastima. 

Finansijska pomoć

S druge strane, Ran Dagoni, dopisnik izraelskog lista Globes, kaže kako prostoji izraelski strah od mogućnosti zaustavljanja vojne i finansijske podrške koju Washington pruža Tel Avivu, u svjetlu onoga što je Trump u svom  inauguralnom govoru izjavio: “Od danas pa nadalje, na prvom mjestu će biti samo Amerika.”

Dagoni dodaje da je Trump aludirao na prisustvo američkih vojnih baza izvan granica SAD-a koje plaćaju američki poreski obveznici. Pod tim je možda mislio na baze u Njemačkoj, Južnoj Koreji i Japanu, koje koštaju oko deset milijardi dolara godišnje, sve do američke vojne i finansijske pomoći Izraelu i Egiptu.

On je naglasio da Izrael prima godišnje od SAD-a 3,1 milijarde dolara, a Egipat nešto manji iznos od tog. S početkom 2018. godine, Izrael će dobijati 3,8 milijardi dolara godišnje.

Uprkos činjenici da veliki dio vojne pomoći koju SAD-a izdvaja za Tel Aviv i Kairo donosi korist i na američko ekonomsko tržište, jer hiljade radnika zaposlenih u fabrikama oružja na taj način pronalaze priliku za posao, to se baš i ne čini uvjerljivim za Trumpa, koji ne vidi to kao profitabilan poslovni dogovor.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO