Izraelske nade i strahovi nakon dolaska Trumpa

Izrael prima godišnje 3,1 milijardu dolara američke pomoći (Al Jazeera)

Izraelci imaju različite poglede kada je riječ o politici novog američkog predsjednika Donalda Trumpa, nakon što je formalno ušao u Bijelu kuću i položio zakletvu. Dok pojedini pozdravljaju Trumpa i smatraju ga bliskim saveznikom Izraela, drugi strahuju da bi njegova vanjska politika mogla odigrati ulogu u smanjivanju vojne i finansijske podrške toj zemlji.

Izraelska televizija Arutz Sheva (Kanal 7) prenosi niz izjava izraelskih lidera koji su pozdravili Trumpov dolazak na vlast u SAD-u, jer to ima pozitivan učinak na Izrael.

Avi Dichter, bivši ministar unutrašnje sigurnosti i trenutni predsjednik Odbora za vanjske poslove i odbranu u Knessetu, uputio je pismo Trumpu kako bi ga ohrabrio da premjesti američku ambasadu u Jerusalem i time bude prvi predsjednik u svijetu koji je učinio takav potez. 

U pismu se navodi da je Izrael ubio šejha Ahmada Yassina, odgovornog za ubijanje stotina Izraelaca, a da Palestinci nisu ništa poduzeli protiv Izraela, jer znaju da vrijeme ne ide u njihovu korist. Pokret Hamas i Islamski džihad već su prijetili kako će zapaliti Bliski istok, međutim, svoje prijetnje nisu uspjeli pretočiti u stvarnost.

Novo razdoblje

Ovaj televizijski kanal prenosi i riječi izraelskog ministra obrazovanja Naftalija Bennetta, lidera stranke Jevrejski dom, da ulazak Trumpa u Bijelu kuću označava novo razdoblje za Izrael i da se ova država – nakon više od pedeset godina – nalazi pred neponovljivom prilikom za nametanje svog suvereniteta.  To će potaknuti Izrael da osnaži svoj suverenitet nad doseljeničkim naseljima koja se nalaze na Zapadnoj obali.     

Kanal 7 također navodi da je izraelski predsjednik Reuven Rivlin pozvao Trumpa da posjeti Jerusalem, opisujući ga kao “prijatelja Izraela”. Savezništvo koje postoji između Izraela i SAD-a ne zasniva se samo na prijateljstvu lidera ovih zemalja, već i na zajedničkim vrijednostima i dugogodišnjem zalaganju za slobodu, rekao je on. Izrazio je svoju nadu da će odnosi između Tel Aviva i Washingtona postati još bliži za vrijeme Trumpovog mandata, te da će se povećati saradnja između dvije države u različitim oblastima. 

Finansijska pomoć

S druge strane, Ran Dagoni, dopisnik izraelskog lista Globes, kaže kako prostoji izraelski strah od mogućnosti zaustavljanja vojne i finansijske podrške koju Washington pruža Tel Avivu, u svjetlu onoga što je Trump u svom  inauguralnom govoru izjavio: “Od danas pa nadalje, na prvom mjestu će biti samo Amerika.”

Dagoni dodaje da je Trump aludirao na prisustvo američkih vojnih baza izvan granica SAD-a koje plaćaju američki poreski obveznici. Pod tim je možda mislio na baze u Njemačkoj, Južnoj Koreji i Japanu, koje koštaju oko deset milijardi dolara godišnje, sve do američke vojne i finansijske pomoći Izraelu i Egiptu.

On je naglasio da Izrael prima godišnje od SAD-a 3,1 milijarde dolara, a Egipat nešto manji iznos od tog. S početkom 2018. godine, Izrael će dobijati 3,8 milijardi dolara godišnje.

Uprkos činjenici da veliki dio vojne pomoći koju SAD-a izdvaja za Tel Aviv i Kairo donosi korist i na američko ekonomsko tržište, jer hiljade radnika zaposlenih u fabrikama oružja na taj način pronalaze priliku za posao, to se baš i ne čini uvjerljivim za Trumpa, koji ne vidi to kao profitabilan poslovni dogovor.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO